Kritik af PET: Svigtede bevogtningen af danske jøder

Mette Frederiksen både roser og kritiserer politiets indsats under terrorangrebene i februar. Især sårbare jødiske mål var efter det første angreb uden politibeskyttelse alt for længe, understreger hun.

Da justitsminister Mette Frederiksen i går gjorde rede for politiets evaluering af indsatsen under terrorangrebet i februar, kritiserede hun, at der gik godt tre timer fra angrebet på Krudttønden, til PET anbefalede bevogtning ved synagogen i Krystalgade. »Det er for lang tid. Ikke mindst set i lyset af den viden og trusselsvurdering, PET selv har foretaget af vores jødiske mindretal,« sagde ministeren. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten fire timer efter, at attentatmanden Omar El-Hussein 14. februar 2015 affyrede mindst 28 skud mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro, var han fortsat på fri fod i Københavns gader. Og først kl. 19.22 var der fast politibemanding ved synagogen i Københavns indre by, der længe har været vurderet som et særligt udsat terrormål af Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Det fremgår af Rigspolitiets 142 sider lange redegørelse af politiindsatsen 14. og 15. februar 2015, som justitsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede onsdag. Mette Frederiksen både roser og kritiserer politiets indsat under terrorangrebene i februar. Især sårbare jødiske mål var efter det første angreb på Krudttønden uden politibeskyttelse alt for længe, understregede ministeren. Og netop beskyttelsen af de danske jøder under angrebet giver ifølge ministeren anledning til kritik.

»Min holdning til, at der går næsten fire timer fra, at angrebet finder sted ved Krudttønden, til der er fast bevogtning ved synagogen, er, at det er for lang tid. Jeg mener heller ikke, at det kan forklares, fordi vi desværre er i den situation i Danmark og i Europa, at vores jøder er udsatte. Og vi har set andre steder, at jødiske mindretal kan være mål efter det første angreb,« siger Mette Frederiksen og kalder det »et oplagt kritikpunkt.«

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har ellers tidligere forklaret offentligheden, at der straks efter angrebet på Krudttønden blev iværksat ekstra foranstaltninger ved Krudttønden.

»Det billede, der blev bibragt i regeringen og i offentligheden, var, at der med det samme var bevogtning ved synagogen. Det har vist sig ikke at være rigtigt,« siger justitsministeren.

Da bevogtningen nåede frem, bestod den af to betjente, der stod vagt i Krystalgade, mens to patruljer med i alt fire politifolk patruljerede i området omkring synagogen. Trods politiopbuddet lykkes det Omar El-Hussein at nå helt hen til indgangen, hvor han skød den 37-årige Dan Uzan, der stod vagt ved en jødisk konfirmationsfest med 80 deltagende. Herudover blev to betjente såret.

Bevogtningen af synagogen var et af justitsministerens få kritikpunkter af politiets indsats 14. og 15. februar 2015. I løbet af 13 mørke timer angreb den 22-årige gerningsmand Omar El-Hussein først kulturhuset Krudttønden og siden synagogen i Krystalgade, hvor Dan Uzan blev dræbt, og to politibetjente blev såret. Til sidst blev den 22-årige gerningsmand dræbt i en skudduel med politiet. I løbet af 13 timer dræbte han to civile, sårede seks betjente og gjorde terrortruslen mod Danmark frygtelig nærværende.

Justitsministeren understreger også, at hun samlet set er tilfreds:

»Tilbage står – når man læser evalueringen – at politiet var velforberedte, velorganiserede og klar til hurtigt at organisere beredskabet og igangsætte efterforskningen. Det lykkedes i løbet af ganske kort tid at lokalisere og uskadeliggøre gerningsmanden. Det fortjener ros. Men vi står i en ny situation. Læringspunkterne er vigtige. Der skal nu tages en række initiativer.«

Rigspolitiets redegørelse er en faktuel gennemgang og tilføjer forløbet nye nuancer. Eksempelvis fremgår det, at politiet ved hjælp af den permanente videoovervågning i Mjølnerparken søndag 15. februar kl. 04.45 opdagede en mand, hvis signalement passede til Omar EL-Hussein. Kort tid efter blev den formodede gerningsmand skudt på Svanevej, tæt på Nørrebro Station.

Omvendt gør den ikke offentligheden klogere på Omar El-Husseins motiver. Af hensyn til den stadig igangværende efterforskning behandler redegørelsen f.eks. ikke gerningsmandens færden efter hans løsladelse 30. januar 2015 og frem til angrebet på Krudttønden. Den giver heller ikke svar på, hvordan Omar El-Hussein kom i besiddelse af de våben, som han anvendte ved angrebene 14. og 15. februar.

Minister i samråd

Netop de manglende svar får den borgerlige lejr på Christiansborg til at gå sammen om at afkræve Mette Frederiksen yderligere svar.

Blandt andet er det stadig uvist, præcis hvad PET foretog sig, efter at de fik indberetninger om den 22-årige gerningsmand fra Kriminalforsorgen allerede i september 2014.

I rapporten står der, at PET bad Københavns Politi underrette PET, hvis de fik oplysninger om Omar Abdel Hamid El-Hussein. Men hverken rapporten eller justitsminister Mette Frederiksen giver svar på, om PET også selv foretog efterretninger af den 22-årige gerningsmand.

»PETs arbejde er fortroligt i sådanne situationer, og det kan jeg derfor ikke udtale mig om,« lød det fra justitsminister Mette Frederiksen.

Men det svar »holder slet ikke«, lyder kritikken fra Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, der kalder PETs indsats i den periode »helt central« i forhold til terrorangrebet i februar.

»Jeg kan kun læse det her, som om at man slet ikke har foretaget sig noget som helst, og det er jo stærkt kritisabelt, når det er deres opgave. De får jo ikke alle deres penge for at skubbe opgaver videre til lokale politimyndigheder,« siger Karsten Lauritzen.

Han kalder ministerens håndtering af sagen for »bekymrende« og kalder nu ministeren i samråd om sagen.

Også hos Dansk Folkeparti er der utilfredshed. Retsordfører Peter Skaarup mener, at Folketingets partier bør udtale en formel kritik af regeringen. Det handler nemlig ikke blot om politiets arbejde, men også skiftende ministres håndtering af eksempelvis advarslerne fra det jødiske samfund, forklarer han.

»Vi står over for en skandale, desværre. Justitsministeren kommer med noget sniksnak og nogle parader. Regeringen har svigtet. Det er nonsens, at det kommer som en overraskelse, at der sidder en blodtørstig gerningsmand og venter. I Europa har vi i forvejen set en Breivik i Norge og et angreb på Charlie Hebdo i Paris.«

Hvad angår det første angreb på Krudttønden, fremgår det af redegørelsen, at alle de vagter, som var tilstede – to PET-vagter, to svenske livvagter for tegneren Lars Vilks, en sikkerhedskoordinator og to uniformerede betjente fra Københavns Politi – var indenfor og dermed havde gerningsmanden frit spil ved den glasfacade, som han gennemhullede. Mette Frederiksen vil ikke forholde sig til, om det var en fejl, at indgangen var ubevogtet.

Fem unge mænd er stadig varetægtsfængslede og sigtede i sagen. Også i den forstand er sagen stadig åben.

Anders Bæksgaard har bidraget til artiklen.