Kristian Thulesen Dahl vil trække sig som DF-formand

Kristian Thulesen Dahl er parat til at trække sig som formand for Dansk Folkeparti på baggrund af partiets halvering ved tirsdagens kommunalvalg. Hovedbestyrelsen skal samles i weekenden og drøfte, om der skal indkaldes til et ekstraordinært årsmøde med henblik på valg af ny partiformand. Der er endnu ingen oplagt arvtager.

 
Kristian Thulesen Dahl vil trække sig som DF-formand. Video: Ritzau/Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl vil trække sig som formand for Dansk Folkeparti ved et ekstraordinært årsmøde, som han har anmodet hovedbestyrelsen om at indkalde til.

Det fortæller han onsdag middag foran DFs gruppeværelse på Christiansborg på baggrund af partiets katastrofale kommunalvalg.

»Jeg er helt overbevist om, at der bliver indkaldt til et ekstraordinært årsmøde. Nu har vi hovedbestyrelsesmøde i weekenden, jeg har bedt om at få hovedbestyrelsen samlet, og der er der den her evaluering af valgresultatet, og i den evaluering er der mit ønske om, at der bliver indkaldt til et ekstraordinært årsmøde, hvor der bliver valgt en ny formand for Dansk Folkeparti,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Så du regner ikke med at skulle fortsætte som formand?

»Nej, ellers ville jeg ikke gøre det her,« siger DF-formanden.

Han understreger, at det i hans optik er »rigtigt«, at han tager ansvaret for resultatet ved tirsdagens kommunalvalg, hvor Dansk Folkeparti blot fik 4,1 procent af stemmerne – en halvering i forhold til det seneste valg i 2017, hvor 8,8 procent af danskerne stemte på DF.

»Jeg synes ikke, det er rigtigt, at vores lokale folk, som nu har fået dårlige lokale valg, skal tage ansvaret for det. Det er en landspolitisk tendens for partiet, og vi bliver nødt til at finde nye metoder til at komme ud af det – jeg havde nær sagt – dødvande, vi har været i de sidste par år.«

Hvorfor siger du så ikke bare klart, at du trækker dig som formand? Hvorfor siger du ikke bare det helt klart og enkelt?

»Det, synes jeg da også, ligger i det, jeg siger.«

Så du trækker dig som formand?

»... på et ekstraordinært årsmøde, hvor der kan vælges en ny formand. Men jeg tager også ansvaret for, at vi får en god proces omkring det, så vi får en værdighed i forhold til, at vi skal finde frem til en ny formand, og det er derfor, jeg gør det på den her måde. Og jeg har bedt om at få hovedbestyrelsen samlet i weekenden, hvor vi så finder ud af processen for det.«

Grunden til, at vi spørger helt klart, om du kan sige ja eller nej til, om du er formand, er, fordi du siger rigtig mange ting. Men der er stadig en kattelem åben for, at du kan fortsætte som formand. Gør du det, eller gør du ikke det?

»Nej, det synes jeg faktisk ikke, der er. Men jeg synes, at jeg lægger op til en proces, hvor partiet kommer godt igennem det her, for jeg synes også, det er vigtigt, at vi får bygget på noget af den gejst, jeg har set i valgkampen. Og jeg synes faktisk, vi har været i gang med et genopbygningsarbejde igennem de seneste år, og vi har fået mere ro omkring partiet,« siger Kristian Thulesen Dahl:

»Og derfor er det også vigtigt, at når man så skal over til, at der er en ny formand, der skal tage teten, der skal tage fat i stafetten, skal det foregå på en ordentlig måde, så det er derfor, jeg lægger op til, at hovedbestyrelsen samles i weekenden, at vi får indkaldt til et ekstraordinært årsmøde, og det er klart med henblik på, at det ekstraordinære årsmøde vælger en ny formand for Dansk Folkeparti, som så forhåbentlig kan genskabe kontakten til de vælgere, som vi ved er derude, som gerne vil stemme DF, men som ikke lige gør det på nuværende tidspunkt.«

Ingen oplagt arvtager

Hvis ikke du skal være formand for Dansk Folkeparti, hvem skal så?

»Der synes jeg jo ikke, det er rigtigt, at jeg på dagen, hvor jeg har bedt om at få hovedbestyrelsen indkaldt for at igangsætte den her proces, at jeg så begynder at pege på en efterfølger.«

Har du en favorit?

»Det kan jeg jo sagtens have som ét af mange medlemmer i Dansk Folkeparti. Men jeg synes også, det er vigtigt, at jeg tager min rolle i forhold til, hvad er min andel af det her. Og det er partiet, der skal finde ud af, hvordan man bedst kommer videre – det er ikke mig, der skal finde ud af, hvordan partiet kommer bedst videre.«

Topfigurer i Dansk Folkeparti har længe bejlet kraftigt til den tidligere Venstre-næstformand Inger Støjberg og opfordret hende endog meget klart til at melde sig ind i partiet.

Direkte adspurgt, om Kristian Thulesen Dahl kan forestille sig, at en kandidat udefra overtager formandsposten, svarer han:

»Det skal partiet jo afgøre. Inger Støjberg – det ved alle – synes jeg, kæmper en brav kamp med både sine politiske mærkesager, og hun kæmper også for tiden i Rigsretten. Jeg håber, hun bliver frikendt i Rigsretten, det tror jeg faktisk også, hun gør, og jeg håber jo også derefter, at hun melder sig ind i Dansk Folkeparti. Og hvis hun gør det, er det klart, at så vil de fleste i Dansk Folkeparti se, at hun bør have en meget fremtrædende placering.«

Dansk Folkepartis hovedbestyrelse består af 11 medlemmer, og hvis et flertal af dem ønsker det, kan der indkaldes til det ekstraordinære årsmøde, Kristian Thulesen Dahl nu efterlyser. Hovedbestyrelsen samles på lørdag.