Kristian Thulesen Dahl: Hva´ så, er I klar til valg?

Dansk Folkepartis formand gjorde intet for at dække over blå blok som en samspilsramt familie, da han talte på partiets landsmøde.

DF-formand Krisitan Thulesen Dahl varmede op til folketingsvalg på partiets landsmøde i Herning lørdag. Foto: Henning Bagger / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en god ide at holde sig beredt til valg.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl spildte ikke mange sekunder af sin 40 minutter lange tale på partiets landsmøde i Herning, før han rettede lyset mod øjeblikkets spøgelse i dansk politik:

»Er I klar til valg?« lød det fra formanden til de 1300 partisoldaters store bifald og begejstring.

For der bliver ingen aftale om dansk økonomi frem mod 2025 med Dansk Folkepartis deltagelse, så længe Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, fremturer med ultimative krav om skattelettelser også til landets allerrigeste, lod Thulesen Dahl forstå.

»Der kommer ikke en aftale i dette efterår, hvor Dansk Folkeparti medvirker til Liberal Alliances ultimative krav om, at topskatten sænkes med 5 procent for alle, der betaler topskat. Det kommer ikke til at ske,« sagde han:

»Hvis denne kendsgerning så betyder, at Liberal Alliance vil udløse et folketingsvalg, må de så gøre det. Men vi må nu have håndteret denne elefant i lokalet.«

Nyt ultimatum

Kristian Thulesen Dahl varmede op til landsmødet i Herning med et opsigtsvækkende modkrav til Liberal Alliance i forhold til forhandlingerne om 2025-planen.

Thulesen Dahl valgte fredag aften at bryde sit princip om ikke at møde op til forhandlinger med ultimative krav, og DF-formanden har således reelt meldt sig ud af forhandlingerne om regeringens 2025-plan, indtil Anders Samuelsen måtte vælge at bøje sig.

I stedet peger DF’s formand på perspektiverne i et brud med blokpolitikken og et bredere samarbejde.

Partiet baserer sig nemlig på elementer fra begge sider af det politiske spekter.

»I Dansk Folkeparti vedkender vi os både en national-konservativ arv og en arv fra det gamle Socialdemokrati,« lød det.

Og det kan give anledning til den varmeste politiske omfavnelse af Socialdemokraterne i lang tid, selv om tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen med et berømt citat i 1999 afviste, at Dansk Folkeparti nogensinde skulle blive stuerene. Og Helle Thorning-Schmidt var ‘European by heart’ og droppede DF’s hårdt tilkæmpede grænsebomme.

Ny S-ledelse

»Men jeg ser nu også en ny ledelse af Socialdemokratiet. En ledelse, som i hvert fald i ord tør gå nye veje. Som i hvert fald nu siger, at de københavnske vestegnsborgmestre havde ret, da de advarede imod den slappe indvandringspolitik.

Og som i praksis lægger afstand til Poul Nyrup Rasmussens påstand om, at Dansk Folkeparti er noget, katten – eller hunden – har slæbt ind.

Jeg vælger at tro på oprigtigheden i, at Socialdemokratiet anno 2016 kan, tør og vil indgå store aftaler med os om f.eks. udlændinge, boligområdet og energiafgifter. Store områder, hvor det er vigtigt, vi får taget fat, og hvor danskerne har krav på at vide i mange år frem, hvad de kan regne med,« sagde Kristian Thulesen Dahl.

DF-formanden gør sig derfor til fortaler for et formaliseret samarbejde mellem Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokraterne - også efter et valg.

»Så derfor vil jeg sige til Venstre og Socialdemokratiet. Kan I bryde vanetænkningen? Er I klar til at lave ansvarlige aftaler til gavn for danskerne? Er I klar til at komme op af Jeres skyttegrave? Kom bare. Vi er så klar i Dansk Folkeparti.«

Knaster

Det kræver dog, at en række knaster skal høvles på plads, erkender Thulesen Dahl. Ikke mindst på udlændingeområdet, hvor Dansk Folkeparti har fem hovedkrav. For det første skal der indføres permanent grænsekontrol. Ligeledes skal asylsager straksbehandles ved grænsen, der skal laves hjemsendelsesplaner for asylansøgere, ligesom man skal fjerne dagpengeretten for personer med midlertidig ophold i Danmark. Endelig skal der tages et opgør med internationale konventioner. Dertil forbedret velfærd for de ældre, de syge og for børnene.

Og i det lys mener Thulesen Dahl ikke, at den afgørende opgave er at sikre topskattelettelser.

»Da jeg begyndte at interessere mig for politik, var marginalskatten på 73 procent. Nu er den ca. 56. Og grænsen for topskat er de seneste få år hævet fra 390.000 kr. til 467.000. Så skal vi nu ikke koncentrere os om det vigtige?«

Og hvis Liberal Alliance holder fast i topskattelettelser for alle danskere, så kan danskerne såmænd ligeså godt blive spurgt til råd, lyder opfordringen fra Thulesen Dahl.

»Så jeg spørger igen: Er I klar til valg? De kan bare komme an – kan de!«