Kristian Thulesen Dahl går direkte imod Liberal Alliance: Vi har ikke lovet regeringen noget

Ifølge Liberal Alliance har Dansk Folkeparti og regeringen aftalt, at der ikke stemmes for finansloven, før en skatteaftale er på plads. Men DF-formand Kristian Thulesen Dahl kan ikke genkende den aftale.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, var en flittig gæst i Statsministeriet i sidste uge. Her ses hans på vej ind til et møde fredag eftermiddag sammen med sin finansordfører, René Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sår nu alvorlig tvivl om en aftale, Liberal Alliance mener, regeringen har indgået med sit parlamentariske grundlag.

Liberal Alliance gjorde det under præsentationen af næste års finanslov fredag aften klart, at regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt, at finansloven kun stemmes igennem, hvis der inden da er indgået en aftale om skattelettelser.

Men en sådan aftale har Dansk Folkeparti aldrig været med til, slår Kristian Thulesen Dahl fast i sit ugebrev:

»Dansk Folkeparti har således ikke garanteret regeringen flertal for »historisk store skattelettelser«. Heller ikke givet garanti for, at forhandlingerne er færdige før jul. Det siger sig selv, at man ikke kan vide, hvornår forhandlinger er så langt fremskreden, at man kan indgå aftaler,« skriver han.

Finansloven for 2018 skal tredjebehandles inden nytår, og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) sagde under præsentationen af finansloven, at en skatteaftale er »forudsætningen for, at tredjebehandlingen går godt«.

Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, gjorde det ligeledes klart på Facebook, at finansloven bestemt ikke er sikker:

»Den bliver kun vedtaget, hvis den skatteaftale, som ligger på bordet, falder på plads. Det er aftalen.«

Senere uddybede han over for Berlingske:

»Det bliver fremstillet, som om det er noget, LA siger, der skal ske. Men det er altså en aftale, regeringen har lavet med Dansk Folkeparti. En aftale om, at inden tredjebehandlingen af finansloven har vi en skatteaftale og en udlændingeaftale. Så det kommer jo til at ske. Mere drama er der jo ikke.«

Thulesen mødtes aldrig med LA

Kristian Thulesen Dahl skriver i sit ugebrev, at han slet ikke mødtes med topfolk fra Liberal Alliance under et fem timer langt møde i Statsministeriet fredag, hvor der blev indgået en aftale om at lande finansloven, inden der forhandles videre om skattelettelser og udlændingestramninger.

Han gør det klart, at han alene mødtes med »topfolk fra Venstre«.

»På de udtalelser, der er faldet efter mødet fredag eftermiddag, skulle man tro, at jeg også havde talt med Liberal Alliances Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Men dem mødte jeg slet ikke. Og i forhold til indholdet af mødet gav jeg alene tilsagn om, hvordan DF ville stille sig i forhold til de sidste udeståender omkring finansloven, så den kunne komme på plads fredag aften. Og så at vi naturligvis – når finansloven var på plads – var parate til at forhandle videre omkring skat og udlændingepolitik. Præcis som vi også har gjort rede for offentligt,« skriver DF-formanden.

Umiddelbart inden finansloven blev præsenteret, skrev Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, desuden på Facebook, at der kommer skattelettelser, og at det bliver »de største skattelettelser i historien«.

Men det sår Kristian Thulesen Dahl også tvivl om.

»Vi kan da håbe, at alle tre regeringspartier kommer til fornuft og gør det klart, at de selvfølgelig stemmer for deres egen finanslov, når den kommer til afstemning i Folketinget. For det er jo selvsagt grotesk, at ét regeringsparti har bebudet, at de ikke vil stemme for deres egen finanslov, medmindre vi samtidig giver »historisk store skattelettelser«. Hvor er vi henne, hvis ikke en regering støtter sin egen finanslov?,« lyder det fra Dansk Folkepartis formand.

En tumultarisk uge på Christiansborg

Mandag fortsætter forhandlingerne om en skatteaftale samt om de udlændingestramninger, Dansk Folkeparti kræver for at gå med til skattelettelser.

Efter en tumultarisk uge i dansk politik besluttede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fredag aften at dele forhandlingerne i to, så der først blev landet en finanslov og siden en aftale om skat og udlændinge.

Regeringen havde ellers fra begyndelsen kædet forhandlingerne sammen. Men tirsdag i sidste uge sagde Kristian Thulesen Dahl pludselig stop og gjorde det klart, at finansloven skulle landes, før der kunne forhandles videre om de andre ting.

Liberal Alliance modsatte sig det ønske fra Dansk Folkeparti, og stålsatheden hos begge parter var udtalt, indtil Løkke fredag aften kom med sin konklusion. To timer senere landede en finanslov.

Kristian Thulesen Dahl gentager i sit ugebrev Dansk Folkepartis ønske om en fundamental omlægning af dansk udlændingepolitik. DF-formanden har foreslået, at flygtninge slet ikke skal integreres, mens de er i Danmark. Siden blødte han dog lidt op på det krav og gjorde det klart, at flygtninge godt må arbejde, mens de er i Danmark, men at de skal sendes hjem, så snart det er muligt.

»I dag fortsætter forhandlingerne så. Vi møder op i Statsministeriet og gør vores til at få gode aftaler i stand til gavn for danskerne. Vi vil sikre, at vores fælles velfærd er sikret. Først derefter kan der gives skattelettelser. Og så vil vi insistere på et paradigmeskifte i dansk udlændingepolitik,« skriver Thulesen Dahl og fortsætter:

»Vi skal sikre, at flygtninge, der hjælpes i Danmark i stedet for i deres nabolande, hjælpes midlertidigt. At de kommer tilbage til deres hjemland, når muligheden er der. Sådan fungerer det jo på ingen måde i dag. Men skal vi lave aftaler med regeringen de næste par uger, skal dette på plads.«