Kristian Jensen stiller krav til de rige kommuner: Sænk skatten

Finansminister Kristian Jensen vil ikke blot se stiltiende på, at likviditeten i en række kommuner fortsætter med at vokse.

Arkivfoto: Finansminister Kristian Jensen vil ikke blot se stiltiende på, at likviditeten i en række kommuner fortsætter med at vokse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han vil derfor kræve kommunale skattelettelser som led i kommuneaftalen for 2018, hvor KL til gengæld kræver at et særligt finansieringstilskud på 3,5 mia. kr. opretholdes.

»Vi har sagt, at pengene ligger bedst i borgernes lommer. Det gælder især i en tid, hvor likviditeten bare vokser og vokser i en række kommuner, og derfor er det en af de ting, som vi skal snakke med kommunerne om. Hvordan man kan lave en model, så kommunerne i højere grad får sat skatten ned, der hvor de har likviditeten til det?,« sagde Kristian Jensen (V) inden de kommunale økonomiforhandlinger officielt startede i dag.

»Så du vil ikke bare give et finansieringstilskud på 3,5 mia. uden at være sikker på, at de likviditetsmæssigt stærke kommuner sender penge tilbage til borgerne?«

»Det er vores udgangspunkt, og det er det, som vi forhandler ud fra,« sagde finansministeren.

KL ikke afvisende

KL’s formand, Martin Damm, var inden forhandlingerne ikke afvisende overfor at udvikle en model for skattelettelser, men det skal være baseret på en frivillig model.

»Nu kan vi jo ikke love, hvad hver enkelt kommune gør med skatten. Det er jo den enkelte kommune, som fastsætter den. Men hvis finansministeren mener, at man skal nedsætte skatten, så er der nogle incitamentsordninger, som man kan etablere til dem er har mulighed for at nedsætte skatten,« siger han.

Martin Damm peger samtidig på, at mange kommuner afventer resultatet af den reform af den kommunale udligning, som der kommer forslag til sidst på året.

»Det helt afgørende for langt de fleste kommuner lige nu er, at vi går og venter på den her udligningsordning, der skal laves, og da vil man gerne se resultatet af den, før man tilpasser sit skatteniveau,« sagde KL-formanden.