Kristian Jensen fordømmer militærkup i Burkina Faso

Udenrigsminister Kristian Jensen er bekymret over, at militæret i Burkina Faso torsdag har gennemført et militærkup.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark har i mange år arbejdet for udvikling i det vestafrikanske land Burkina Faso, og det bekymrer udenrigsminister Kristian Jensen (V), at landets militær nu har gennemført et militærkup.

Militærkuppet har medført kampe i hovedstaden Ouagadougous gader, hvor demonstranter har protesteret voldsomt mod militæret. Mindst tre personer har mistet livet, og 60 er blevet såret, skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Jeg fordømmer på det kraftigste militærkuppet, der sætter transitionsprocessen og vejen hen imod afholdelse af frie og fair valg den 11. oktober over styr,« skriver udenrigsminister Kristian Jensen i en pressemeddelelse.

Militæret i landet har opløst de overgangsinstitutioner, der skulle forberede afholdelsen af et præsidents- og parlamentsvalg 11. oktober. Valget ville have gjort Burkina Faso til et demokratisk foregangsland i Afrika, og Kristian Jensen opfordrer til, at forberedelsesprocessen hurtigst muligt genetableres.

»Sidst men ikke mindst er det vigtigt, at tilbageholdte personer frigives snarest. Alle forsøg på at sætte overgangsstyret fra magten samt true fred og sikkerhed i Burkina Faso må fordømmes af hele det internationale samfund,« lyder det fra udenrigsministeren.

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon var allerede onsdag forarget af beretninger om, at Burkina Fasos præsident og premierminister var blevet fængslet, og han opfordrede til, at de straks blev løsladt.

Fra dansk side følges situationen tæt, og militærkuppet kan få konsekvenser for det danske og europæiske engagement, lyder det fra Kristian Jensen.

Ifølge New York Times oplyser militæret, at kuppet er ledet af generalen Gilbert Diendéré, som er tæt allieret med den tidligere præsident, Blaise Compaoré. Han sad på magten i 27 år indtil sidste efterår, hvor en overgangsregering blev indsat i et forsøg på at ændre landets forfatning.

Den militære gruppe, som har overtaget magten i landet, kalder sig ifølge The Guardian for »Det Nationale Råd for Demokrati«.