Kristian Jensen: EU-borgere skal optjene ret til dagpenge

EU-borgere skal først kunne nyde godt af sociale ydelser, efter at de har optjent retten til dem, lyder det.

Kristian Jensen var torsdag i Tivoli med USA's udenrigsminister, John Kerry. Den danske minister foreslår nu, at arbejdstagere fra andre EU-lande først skal yde, før de kan nyde godt af danske velfærdsydelser. Scanpix/Martin Sylvest Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske regering vil fremover arbejde for, at det bliver sværere for vandrende arbejdstagere fra andre EU-lande at få udbetalt sociale ydelser som for eksempel børnepenge, kontanthjælp og dagpenge i Danmark.

Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) mindre end en uge inden, at briterne går til stemmeurnerne for at beslutte, om de skal forblive i eller forlade EU, skriver Jyllands-Posten.

- Jeg synes, at det vil være rimeligt, at der er optjeningskrav, før man kan modtage sociale ydelser. Det, tror jeg, vil skabe en større forståelse i Danmark for, at arbejdskraften bevæger sig rundt, siger Kristian Jensen til avisen.

Han beklager, at EU tidligere har erklæret et dansk optjeningsprincip for børnechecken i strid med EU-reglerne.

Den danske regering skal derfor "fremadrettet" arbejde for at indføre optjeningsprincipper for sociale ydelser i bred forstand, lyder det.

Han og regeringen er ikke klar med et konkret forslag over de sociale ydelser, som vandrende arbejdstagere først efter et stykke tid skal have ret til i Danmark, men han nævner - ud over børnepenge - både "kontanthjælp og dagpenge".

- Hvis en dansk lønmodtager først kan få dagpenge, når han har optjent retten til det gennem betaling til en dansk a-kasse, bør det samme gælde for folk, der kommer fra andre EU-lande, siger Kristian Jensen til Jyllands-Posten.

De Radikale kalder meldingen fra udenrigsministeren "utidig", mens Socialdemokraterne støtter målet om flere optjeningsprincipper.

/ritzau/