Kristian Jensen drilles for at skælde ud på EU-politikere

Udenrigsministeren bebrejder danske EU-parlamentarikere, at de har tegnet et »urimeligt« billede af dansk asylpolitik. »Provinsielt ynk«, lyder modsvaret.

»Nogle af de danske parlamentarikere har været mest aktive i at skabe den stemning, der gør, at Danmark nu er blevet bedt om at forklare sig dernede,« sagde udenrigsministeren Kristian Jensen til TV 2 News. Fold sammen
Læs mere

Et uforsonligt skænderi om Danmarks omdømme blev i går antændt.

Den udløsende gnist var, at udenrigsminister Kristian Jensen (V) på TV 2 News bebrejdede danske EU-parlamentarikere, at han og udlændingeminister Inger Støjberg (V) mandag (i dag, red.) skal stå skoleret i Europa-Parlamentet og forklare den seneste tids stramninger af Danmarks asylpolitik.

»Nogle af de danske parlamentarikere har været mest aktive i at skabe den stemning, der gør, at Danmark nu er blevet bedt om at forklare sig dernede,« sagde udenrigsministeren. Han tilføjede, at »man bør være fælles om at tale Danmark op«.

Den radikale europarlamentariker Morten Helveg Petersen vedstår gerne, at han har kritiseret regeringens asylpolitik, herunder beslaglæggelse af asylansøgeres værdier og annoncer mod at søge asyl i Danmark.

»Vores politiske værdier stopper jo ikke ved landegrænserne. Hvis jeg er uenig med den danske regerings politik, så skal jeg selvfølgelig gøre opmærksom på det. Det er jo ikke Danmark mod resten af Europa,« siger Morten Helveg Petersen.

Ynk og tudekiks

Mere polemisk kalder europarlamentariker Jens Rohde, som for nylig skiftede fra Venstre til de Radikale, ifølge Ritzau udenrigsministerens bebrejdelse for »provinsielt ynk«.

Ifølge Nick Hækkerup, Socialdemokraternes udenrigsordfører, bør regeringen tage en »tudekiks«.

»Det kan da godt være, at en radikal europaparlamentariker har haft en politisk interesse i at skabe denne her debat. Men regeringen må spænde selerne og komme frem i vognen,« siger Nick Hækkerup.

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, afviser, at danske EU-politikere har fortegnet billedet af Danmarks asylpolitik.

»Jeg er rystet over, at Kristian Jensen begiver sig ud af det spor i stedet for at anerkende, at årsagen til udfordringen med Danmarks image skyldes den lovgivning, regeringen har gennemført,« siger hun og påpeger, at asylstramningerne har været omtalt på forsiden af Washington Post.