Kristendemokraterne frier også til Helle Thorning

Efter 2020 skal danskerne kunne komme på skadestuen lokalt seks steder i landet. Det kræver Kristendemokraterne for at støtte Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Ellers peger partiet på S.

Maksimalt 30 minutter til en akutmodtagelse lyder kravet fra Per Ørum Jørgensen. Vil Lars Løkke ikke opfylde det efter et valg, vil han henvende sig i rød blok. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kristendemokraterne præsenterer i dag deres valgoplæg med et overraskende budskab om, at de er parate til at droppe støtten til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og i stedet pege på Helle Thorning-Schmidt (S).

Politisk leder Per Ørum Jørgensen slår fast, at Kristendemokraterne har et ultimativt krav om seks nye akutmodtagelser, der bl.a. skal forhindre, at borgere i Vestjylland fra 2020 vil få 90 km til nærmeste skadestue på supersygehuset i Gødstrup.

»Det kan man ikke byde nogen i dette land,« siger Ørum, som nu foreslår seks nye lokale akutmodtagelser og fødeafdelinger. Det skal være muligt at få gips om en brækket arm eller føde sit barn lokalt i Holstebro, Svendborg, Kalundborg, Næstved, Helsingør og Nakskov.

Som det ser ud nu, bliver hospitalernes danmarkskort ellers fundamentalt ændret fra 2020. En stribe sygehuse bliver lukket, og i stedet samler man de lægelige specialister og den nyeste teknologi på supersygehuse. Det betyder bl.a., at sygehuset i Holstebro lukker. Til gengæld får vestjyderne en motorvej, men det er ifølge Per Ørum Jørgensen svært at leve med, når man er truet på livet af en blodprop.

»Konsekvensen er, at en hel landsdel står uden adgang til sundhedsvæsnet. Det er et ultimativt krav, at vi får de seks akutmodtagelser, så ingen får mere end 30 minutters transport. Det er dybest set Lars Løkke Rasmussens (V) ansvar, men han er flygtet fra det. Leverer han ikke, spørger vi Helle Thorning,« siger han.

Venstre afviser

Og i øjeblikket kunne det se ud som om, pilen peger mest på Thorning. I hvert fald afviser Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, der selv er valgt i Herning, at hjælpe Ørum.

»Vi kommer ikke med løfter, der ikke er finansieret,« siger Kristian Jensen og nævner, at der allerede er sat penge af til en række sundhedsenheder, der efter 2020 skal tage sig af mindre alvorlige skader - f.eks er der afsat 85 mio. til et sundhedscenter i Holstebro og 50 mio. til et i Kalundborg. Samtidig advarer han Ørum mod at rokke ved den borgerlige båd.

»Jeg tror, det er afgørende for, hvor folk vil sætte deres kryds, at de ved, hvilken statsministerkandidat deres stemme ender med at gå til. Og det er der nu skabt usikkerhed omkring for Per Ørums vedkommende,« siger Kristian Jensen.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, vil ikke forhandle nu, men Socialdemokraterne har samme holdning: Maksimalt 30 minutters transport:

»Vi har tillid til regionerne og vil ikke diskutere nu, hvordan danmarkskortet skal se ud. Vi vil ikke afpresses af nogen,« siger Sass.

Per Ørum Jørgensen tager afslappet på afvisningen fra Kristian Jensen:

»Nu er Kristian Jensen jo ikke statsminister. Lad os nu se efter et valg, så tror jeg, vi kan snakke om det igen,« siger han.

Kristian Jensen siger, at Venstres kort er tegnet. Omvendt holder S fast i, at der maksimalt må være 30 minutter til nærmeste sygehus. Er det ikke det nærmeste, du kommer?

»Kristian Jensen har jo haft den der arrogante holdning til borgerne i Vestjylland hele vejen igennem. Når valget er overstået, opstår der måske en situation, hvor vi sidder på de afgørende mandater. Så tror jeg også, Venstre er til at tale med. Så er det jo ikke Kristian Jensen, der bestemmer,« siger han.

Hvem er din kandidat nu?

»Jamen, det er Lars Løkke,« siger han.

Kristendemokraterne står indtil videre ikke til at komme i Folketinget. I den seneste Gallup-måling får partiet 0,5 procent. Per Ørum Jørgensen kan måske hive et kredsmandat hjem i de kristeliges højborg, Vestjylland. Det kræver dog 18.000 stemmer.

INFOshop: 2020-planer deler danskerne