Kriseramte Siumut får ny formand

Det grønlandske parti Siumut har fået ny formand efter Aleqa Hammond, der måtte trække sig i oktober efter anklager om misbrug af offentlige midler.

Kim Kielsen tager over i Siumut efter Aleqa Hammond, der måtte trække sig efter bilagsskandalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ulrik Bang / BANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GRØNLAND: Der er lørdag blevet sat navn på, hvem der skal overtage styringen af det kriseramte, socialdemokratiske parti i Grønland, Siumut. Kim Kielsen (SIU), der er Grønlands fungerende regeringschef, blev ved en afstemning på Siumuts ekstraordinære landsmøde i Nuuk valgt som ny partiformand efter et nervepirrende forløb.

Ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq blev 47-årige Kim Kielsen valgt med et overvældende flertal. Han fik 44 af de alt 65 afgivne stemmer, og dermed var ingen af hans tre modkandidater i nærheden af ham.

Folketingsmedlem Doris Jakobsen (SIU) fik to stemmer, og det samme fik tidligere grønlandsk minister for uddannelse, kirke, kultur og ligestilling Nick Nielsen (SIU). Den tredje kandidat, Siumut-stifter Lars-Emil Johansen (SIU), der også er formand for Grønlands Landsting, meddelte sit kandidatur i sidste øjeblik under landsmødet. Det skabte stor spænding og dramatik omkring formandsvalget, men han måtte med 17 stemmer se sig slået af Kim Kielsen.

Sermitsiaq skriver, at det var en tydeligt berørt Kim Kielsen med tårer i øjnene, der stillede sig på talerstolen, da resultatet af afstemningen lå klart.

»Jeg har aldrig forestillet mig, at jeg skulle blive formand for Siumut. Jeg opfatter det som en stor ære, at blive valgt til formand. Jeg går til jobbet med ydmyghed og håber på at kunne leve op til den tillid, I har vist mig i dag. Jeg vil arbejde for befolkningen,« sagde Kim Kielsen.

Han får nu til opgave at samle det stærkt splittede Siumut og føre partiet sikkert gennem valget til det grønlandske landsstyre 28. november. Valget blev udskrevet efter Aleqa Hammonds exit.

Kim Kielsen var oprindeligt sømand, inden han uddannede sig til politibetjent. I 2003 søgte han orlov fra politiet for at drive et projekt for børn og unge med problemer, inden han i 2005 blev valgt ind i Grønlands Landsting.

Der var i alt 66 stemmeberettigede ved lørdagens afstemning, så kun et enkelt Siumut-medlem undlod at stemme. De stemmeberettigede, der ikke nåede frem til landsmødet, stemte på SMS.

Posten som formand for Siumut blev ledig, da Aleqa Hammond måtte træde tilbage i oktober efter en sag om bilagsrod. Hun efterlod sig et stærkt splittet parti, og den ene af de tre formandskandidater, Nick Nielsen, var da også med til at vælte hende fra posten som formand for Grønlands Landsstyre, Naalakkersuisut, da han sammen med to andre Siumut-medlemmer trådte ud af regeringen på grund af bilagssagen.

Aleqa Hammond er anklaget for at have brugt over 106.000 offentlige kroner på private flybilletter og hotelophold. Selv hævder hun, at det er sket ved en fejl, og at pengene er betalt tilbage.

Inden lørdagens afstemning meddelte Aleqa Hammond ifølge Sermitsiaq, at hum håbede, at Kim Kielsen ville vinde formandsvalget.