Krisemøde i SF: Vilhelmsen under pres i DONG-sag

SFs folketingsgruppe og landsledelse mødes i morgen aften på et endnu ukendt sted til krisemøde i kølvandet på den interne uro, som regeringens aftale om at sælge 19 procent af DONG til Goldman Sachs har givet.

Annette Vilhelmsen forklarer SFs bekymring omkring salget af dele af DONG. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Stor intern uro i SF i kølvandet på aftalen om at sælge DONG-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs betyder, at der er indkaldt til krisemøde i det pressede parti.

Ifølge Berlingskes oplysninger mødes partiets folketingsgruppe og landsledelse i morgen aften til et krisemøde, som skal afgøre partiets indstilling til salg af aktier i det statslige energiselskab DONG.

Og situationen er alvorlig, understreger Karsten Hønge, der netop er indtrådt i SFs folketingsgruppe som vikar for sygemeldte Anne Baastrup. Faktisk mener han, at det kan ende som et spørgsmål om partiets regeringsdeltagelse.

»DONG er dråben. Vi har i denne regering skullet gå med til mange ting, som vi har skullet forklare, og vi har også opnået mange rigtigt gode resultater. Men jeg mener ikke, at vi kan klare at gå tilbage på den her,« siger Karsten Hønge, der ikke mener, at SF som parti kan overleve, hvis ikke partiet står fast på denne her sag:

»SF er ude på kanten, synes jeg. Vi leger sgu med vores eksistens.«

Han håber dog, at regeringen kan nå at indtage en anden position i sagen og bremse udsalget af DONG-aktier, og han opfordrer igen til time-out, hvor andre muligheder afsøges.

Karsten Hønge står ikke alene med ønsket om at stoppe DONG-salget. SFs folketingsgruppe drøftede sagen på et to-timers langt gruppemøde tirsdag, og ifølge Berlingskes oplysninger rejste en stribe folketingsmedlemmer hård kritik af aftalen, som Folketingets Finansudvalg ventes at tilslutte sig på torsdag.

Og SFs formand Annette Vilhelmsen er ikke døv for kritikken, understreger hun.

»Jeg kan sagtens høre bekymringen, og man kan jo også sige, at aftalen rejser bekymringer på centrale politikområder for os, lige præcis omkring skattely f.eks. Men der er også den bekymring, hvordan vi sikrer, at vi fortsat har udviklingen i det grønne - altså i vores vindmøller. Jeg forstår sådan set sagtens bekymringen, som også kommer til udtryk i udtalelsen fra landsledelsen, som jo så er et internt dokument,« siger hun til Berlingske.

Har I givet mandat til at stemme for aktstykket torsdag? Jeg er i tvivl om, hvor I står.

»Det behøver du ikke være i tvivl om, for det er ikke noget, vi giver mandat til på gruppemødet som sådan. Altså, regeringen står bag den forhandling, der er aftalt. Der er tillid til, at finansministeren har forhandlet den - i hvert fald efter forholdene - bedste aftale hjem. Og den står vi bag.«

Og den garanterer du også for som SF-formand?

»Jamen altså - der er den aftale, der er indgået. Den er indgået i regeringen. Og jeg har tillid til, at finansministeren har forhandlet en fornuftig aftale hjem.«

På torsdag forventes aktstykket om salg af DONG-aktier formelt vedtaget i Folketingets Finansudvalg. Netop nu er finansminister Bjarne Corydon (S) i åbent samråd om DONG-sagen.