Kriminalpolitisk forening savner lærere i fængsler

Sikkerhed i fængslerne kræver flere lærere og ikke flere fængselsbetjente mener, Landsforeningen Krim.

Hvis formålet er at øge sikkerheden i fængslerne, er flere fængselsbetjente det forkerte greb, mener Claus Bonnez, der er formand for Landsforeningen Krim. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal i Folketinget har indgået en aftale om en ændring af Kriminalforsorgen. Et af elementerne handler om få flere fængselsbetjente i fængslerne.

Men hvis formålet er at øge sikkerheden i fængslerne, bruger politikerne det forkerte greb, mener Claus Bonnez, der er formand for Landsforeningen Krim.

Ifølge Claus Bonnez kunne andre faggrupper være med til at øge sikkerheden.

»Det kunne man ved at få nogle andre faggrupper end fængselsbetjente ind i fængslerne,« siger han.

»Det ser vi i udlandet - for eksempel England at man får flere lærerkræfter og andre uddannelser (ind i fængslerne, red.). De er bedre til at motivere de indsatte til at foretage andre ting end kriminalitet.«

Landsforeningen Krim tilbyder blandt andet retshjælp til indsatte samt hjælp til pårørende af indsatte. Foreningen inddrages typisk også i lovarbejde i Folketinget, hvor den bidrager med høringssvar.

Ifølge aftaleteksten skal aftalen ikke kun forbedre sikkerheden i fængslerne. Den skal også medvirke til, »at Danmark er et trygt og sikkert samfund«.

Derfor burde aftalen også indeholde bedre muligheder for prøveløsladelse ifølge Claus Bonnez. Han fremhæver prøveløsladelse som en effektiv måde for myndighederne at få lovlydige borgere ud af fængslerne.

»Vi savner, at man gør noget ved, at vi er et af de lande, der i meget ringe grad benytter prøveløslader,« siger Claus Bonnez.

»Prøveløsladelser har vist sig at være en meget effektiv måde at motivere folk til at holde sig på måtten, når de kommer ud af fængsel, fordi man gennem prøveløsladelse kan holde snor i dem.«

Den politiske aftale er indgået af VLAK-regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

/ritzau/