Kriminaliteten kom i fokus grundlovsdag

Mens Socialdemokratiet vil indføre en vidnepakke, brugte justitsminister Søren Pape Poulsen sin grundlovstale til at løfte lidt af sløret for regeringens kommende tiltag mod ungdomskriminelle. Statsministeren talte om terror og USAs præsident.

S-leder Mette Frederiksen talte mandag på grundlovsmødet i Dianalund på Vestsjælland. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen grundlovsdag uden en perlerække af politiske taler. Den demokratiske tilstand blev mandag vendt af både ministre, partiformænd og menige folketingspolitikere landet over.

Mest bemærkelsesværdigt var en såkaldt vidnepakke fra Socialdemokratiet, som skal beskytte vidner mod f.eks. rockerbander.

»Vi skal passe på de få privat­personer og erhvervsdrivende, der tør tage kampen op mod de kriminelle. Derfor vil jeg fremlægge en plan, der skal give vidner bedre beskyttelse,« lød det fra formand Mette Frederiksen.

Vidnepakken skal bl.a. indeholde psykologbistand, overfaldsalarm, politipatruljering, adressebeskyttelse og mulighed for at vidne via videolink. Og S-forslaget kan meget vel blive til virkelighed, da Dansk Folkeparti tager vel imod det.

»Mange af initiativerne bruger vi jo i forvejen, men jeg synes, det er et udmærket forslag med nogle gode intentioner bag,« siger DF-rets­ordfører Peter Kofod Poulsen.

Justitsminister Søren Pape (K) fortalte, at regeringen med en kommende pakke mod ungdomskriminalitet vil sikre, at det får en »mærkbar konsekvens«, når unge mellem 12 og 17 år begår kriminalitet.

»Det handler ikke om at sende børn i fængsel. Det handler om at sætte tidligt og effektivt ind, så unge mennesker ikke havner på samfundets skyggeside,« sagde K-lederen, der bl.a. nævnte et bedre samarbejde mellem myndigheder som en del af pakken.

Løkke kritiserede Trump

Statsminister Lars Løkke Rasmussen talte ligesom mange andre af dagens talere en del om weekendens terrorangreb i London. Samtidig rettede Løkke igen en hård kritik mod USAs præsident.

»I sidste uge så vi et forstemmende eksempel på, hvordan globalt lederskab kan sættes over styr. Præsident Trump meddelte, at han ville trække USA ud af den globale klimaaftale,« sagde han.

Enhedslisten og Alternativet valgte i anledning af den senere tids debat om en ulovlig instruks fra integrationsminister Inger Støjberg (V) at komme med et fælles forslag: Det skal være muligt at iværksætte en undersøgelse af en minister med bare 40 pct. af stemmerne i Folketinget, mener de to partier.

Mens de Radikales partileder, Morten Østergaard, foreslog at oprette et nyt videnscenter til at bekæmpe og oplyse om »fake news«.