Krig om politiske kommentatorer

Oppositionen kritiserer Foghs pressechef for at blande sig i, hvem TV2 bruger som politisk kommentator.

Statsministerens pressechef Michael Ulveman får hug for at kontakte TV2 om stationens brug af kommentatorer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er kendt fra fjernsynet, hvor de kommenterer krigen bag kulisserne på Christiansborg.

Men nu får offentligheden et sjældent indblik i de politiske kommentatorers egen krig om at sætte den politiske dagsorden.

SF og Enhedslisten kræver således en forklaring fra statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), efter at det er kommet frem, at hans pressechef, Michael Ulveman, har kontaktet TV2 angående stationens brug af Thomas Larsen som politisk kommentator. Eller netop, den manglende brug af Berlingske Tidendes kommentator, som er blevet kritiseret for at være statsministerens mand i Pilestræde.

- Det er da betænkelig, hvis statsministerens pressechef prøver at påvirke TV2's valg af politiske kommentatorer. Én ting er, at VK-regeringens spindoktorer prøver af få deres egne minister og historier på skærmen. Men hvis de også ligefrem prøver at plante politiske kommentatorer som støtter regeringens politik, så synes jeg ærligt talt, at vi er langt ude, siger Enhedslistens kulturordfører, Per Clausen.

SF's kulturordfører, Holger K. Nielsen, kalder det "ud over alle grænser", at Michael Ulveman har taget kontakt til såvel TV2's politiske redaktør, Henrik Qvortrup, som stationens nyhedschef, Michael Dyrby.

- Michael Ulveman skal holde nallerne for sig selv, når det drejer sig om TV2's redaktionelle frihed, og det er ikke en del af hans arbejdsopgave at blande sig i, hvem stationen bruger som kommentatorer, siger Holger K. Nielsen.

»Vanvittig usmagelig tilsvining«
Sagen er opstået i kølvandet på, at Thomas Larsen i en analyse i Berlingske Tidende begravede de for Anders Fogh Rasmussen skadelige spekulationer om, at han jagter en international toppost.

"Fogh har besluttet at blive i Danmark", konstaterede Thomas Larsen med henvisning til, at der stadig er opgaver, statsministeren skal gøre færdig i Danmark.

Den vurdering fik Henrik Qvortrup til at udtale, at "Fogh har et meget medgørligt medie ved navn Thomas Larsen".

Da det samtidig står klart, at TV2 ikke længere bruger Thomas Larsen som kommentator lagde de fleste i mediebranchen to og to sammen. En konklusion som blev forstærket af, at stationens politiske redaktør ikke ønsker at sige noget om årsagen til stoppet.

TV2's nyhedschef understreger imidlertid, at Thomas Larsen hverken er blevet lagt på is for tid og evighed eller pillet af skærmen af politiske hensyn. Årsagen skyldes i stedet, at stationen har et overskud af politiske kommentatorer, forklarer Michael Dyrby.

Nyhedschefen afviser samtidig, at statsministerens pressechef lobbyede for Thomas Larsen, da han ringede. Men han erkender, at det ikke er hver dag, at statsministerens pressechef henvender sig angående TV2's politiske kommentatorer.

- Hvad er normalt? Det sker ikke tit, men det sker jo. Lad mig sige det sådan: Jeg sidder som nyhedschef på landets største elektroniske nyhedsmedie, og der er ingen, som kontakter mig, som ikke vil opnå et eller andet. Jo, min mor måske, engang imellem. Men ellers vil alle et eller andet, og det er jeg pinlig bevist om. I det her tilfælde opfattede jeg det som om, at Michael Ulveman ville høre, om det var korrekt, og om det var noget, jeg havde været med til at sanktionere. Og der kunne jeg sige, at det ikke var korrekt. Hvis det var korrekt, så kan det da godt være, at han havde ønsket at lægge pres på bagefter. Men det var et fuldstændig åben spørgsmål, som jeg besvarede, siger Michael Dyrby.

Hovedpersonen, Thomas Larsen, kalder Henrik Qvortrups kritik for "absurd", mens Berlingske Tidendes chefredaktør, Lisbeth Knudsen, beskriver den som "en vanvittig usmagelig tilsvining af en særdeles velrespekteret kollega".