Krav fra Venstre: Thorning skal redegøre for »grotesk« asyl-forløb

Ifølge Venstres næstformand skal statsministeren nu redegøre for, hvad regeringens bebudede stramninger af asylpolitikken reelt dækker over.

Kristian Jensen (V) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skal forklare, hvor mange af de syriske flygtninge i Danmark, der reelt bliver ramt af regeringens planlagte stramninger på asylområdet.

Sådan lyder det klare krav fra Venstre, efter det er kommet frem, at Justitsministeriet to gange har ændret i en pressemeddelelse fra daværende justitsminister Karen Hækkerup om skærpelsen af asylreglerne.

»Det er grotesk at se, hvordan regeringen har syltet frem og tilbage med citater. Hvad er det egentlig, at regeringens såkaldte stramning dækker over,« lyder spørgsmålet fra Venstres næstformand, Kristian Jensen (V).

Han og Venstre kræver derfor en redegørelse fra Thorning, hvor det fremgår, hvor mange asylansøgere regeringens bebudede asylstramninger dækker over.

»Redegørelsen skal først og fremmest gå på, hvor mange det her reelt berører af de asylansøgere, der kommer til Danmark. Er det en stramning, der flytter noget, eller er det bare et slag i luften? Og hvordan kan det være, at vi fik oplyst forkerte tal fra starten,« spørger Kristian Jensen.

Ifølge regeringens forslag skal flygtninge, der ikke er individuelt forflugt i deres hjemland, kun have opholdstilladelse ét år ad gangen.

I den oprindelige pressemeddelelse fra Justitsminsteriet, der blev udsendt for en måned siden, lød det, at »størstedelen« af de syriske flygtninge ville blive ramt af stramningenerne. Men den pressemeddelelse blev ændret, da Politiken forleden skrev, at kun 335 af de i alt 1.382 syriske flygtninge, der kom til Danmark i 2013, var individuelt forfulgt.

I pressemeddelelsen blev »størstedelen« ændret til »en væsentlig del«.

Både statsminister Helle Thorning-Schmidt og justitsminister Mette Frederiksen (S) har tirsdag gjort det klart, at det kun er en ud af tre af de syriske flygtninge, som bliver ramt af de stramninger på familiesammenføringen, som regeringen har lagt op til.

Hos Venstre savner Kristian Jensen klarhed fra regeringen:

»Hvis det alene berører nogle få af asylansøgerne, så får det en meget mindre effekt end det, vi havde regnet med,« siger han.

Venstres næstformand regner med en hurtig redegørelse fra regeringen:

»Det skal være hurtigt, for regeringen har en forventning om, at vi skal træffe en beslutning om deres forslag relativt hurtigt,« siger han.