Krarup: Burkaklædte skal fratages stemmeretten

For at forhindre valgsvindel vil Dansk Folkepartis Søren Krarup fratage burkaklædte muslimer deres demokratiske ret til at stemme ved ­folketingsvalg. Forslaget er diskriminerende og et angreb på demokratiet, mener De Radikale.

Dansk Folkepartis Søren Krarup vil tage stemmeretten fra burkaklædte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at have holdt lav profil siden sin kontroversielle sammenligning mellem hage­kors og muslimske tørklæder går Dansk Folkepartis Søren Krarup igen til angreb på muslimsk beklædning.

Krarup vil forbyde muslimske kvinder at stemme ved folketingsvalg, hvis de har dækket deres ansigt af en burka eller niqab.

»Det er en indlysende nødvendighed. Hvis man ikke præcis kan vide, hvem der dækker sig bag sådan en forklædning, så må man kræve, at den bliver taget af. Ellers kan de ikke komme til at stemme,« siger Søren Krarup.

Forslaget kommer efter, at den canadiske regering i forgårs kom med et lovforslag, som kræver, at muslimske kvinder fjerner tildækning af ansigtet i stemmelokalet, så de ikke kan skjule deres identitet.

Det skal gå hurtigt
Det gør ikke synderlig indtryk på Søren Krarup, at danske vælgere i dag ikke behøver at have billedlegitimation med til stemme­lokalerne, men kan nøjes med at medbringe valgkort.

»Det kan ikke gå hurtigt nok med, at vi kræver det samme i Danmark. Det er og bliver jo ansiget, som dokumenterer, hvem man er. Og når man ser på, hvad der begåes af svindel med dokumenter og pas, så er det indlysende, at man må kunne se ansigtet,« fastslår Krarup.

Det er »klokkeklar diskrimination,« mener de Radikale, der ikke kan tage kraftigt nok afstand fra forslaget.

»Det er et frontalangreb på grundlæggende demokratiske frihedsrettigheder. Vi er fuldstændig ligeglade med, om folk kommer iført klaphat, burka eller præstekjole. Det afgørende er, at flest mulige går ned og stemmer. Sådan er demokrati,« siger De Radikales næstformand Morten Østergaard.

Også De Konservatives leder Bendt Bendtsen tager afstand fra forslaget – omend mere afdæmpet.

»Jeg kan ikke lide burkaer, men de mennesker, der har retten til at afgive deres stemme ved et folketingsvalg, skal også have lov til det,« siger Bendt Bendtsen.

Heller ikke indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil ændre loven.

Kvajekvoten var opbrugt
I Canada vil regeringen kun tillade folk, hvis ansigtet er dækket af bandager efter en operation eller lignende at stemme med et skjult ansigt.

Søren Krarups tidligere sammenligninger af tørklæder og hagekors skabte voldsom debat i april og blev efterfølgende fuldt op af andre kontroversielle udtalelser fra Krarup og andre af Dansk Folkepartis folketings­medlemmer. Det blev til sidst for meget af det gode for ledelsen i Dansk Folkeparti, der bad de meninge folketingsmedlemmer om at tænke sig om.

»Kvajekvoten er opbrugt,« advarede næstformand Peter Skaarup om.