Krag vil løse praktikproblem en gang for alle

Astrid Krag vil som formand for SF forpligte sig til at arbejde mod en langsigtet løsning på praktikpladsproblemet.

Krag understreger, at man aldrig ville acceptere praktikpladsproblemet, hvis tusindvis af gymnasieelever blev forhindret i at fortsætte i 3.g efter de havde afsluttet de første to år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med at hoppe fra tue til tue, slut med at slukke små ildebrande konstant.

De unge danskere, der mangler en praktikplads for at kunne gøre deres uddannelser færdige, får nu en uventet hånd direkte fra en af kandidaterne til SFs formandspost.

Hvis Astrid Krag bliver formand for SF, vil hun én gang for alle arbejde på en langsigtet løsning, så vi ikke længere ser unge danskere, der ikke kan afslutte deres uddannelser, fordi de ikke kan komme i praktik. Det vil Krag gøre med en uddannelsesgaranti til de unge på teknisk skole.

- Nu er tiden kommet til en langsigtet og grundlæggende løsning af problemet med de manglende praktikpladser. De unge skal have en reel uddannelsesgaranti – også i en lavkonjunktur, det vil jeg, sammen med vennerne i regering, arbejde for som formand for SF, siger Astrid Krag.

I de seneste år har løsningen på problemet med praktikpladser ofte været en pulje eller en saltvandsindsprøjtning på store millionbeløb. Løbende er området tilført midler, uden at det har fået fat om problemets rod.

- Vi skal væk fra kortsigtede løsninger på praktikpladsområdet. De sidste par år har Folketinget vedtaget en række midlertidige bevillinger for at skabe flere skolepraktikpladser og indføre en bonus- og præmieordning. Det har været godt – men det har ikke været tilstrækkeligt, siger Krag.

Hun understreger, at man aldrig ville acceptere praktikpladsproblemet, hvis tusindvis af gymnasieelever blev forhindret i at fortsætte i 3.g efter de havde afsluttet de første to år.

- Og det skal vi heller ikke, når det gælder eleverne på erhvervsuddannelserne, sige hun.

Hun understreger samtidig, at kvaliteten i erhvervsuddannelserne skal op, og frafaldet skal ned, så elever og lærlinge får tilstrækkelige kompetencer til at sikre og fastholde et job på fremtidens arbejdsmarked.

Mens Krag vil løse praktikpladsproblemet på længere sigt, er regeringen på vej med et større millionbeløb, der skal sikre fremgang på området. Regeringen ønsker at afsætte 800 millioner kroner til at styrke erhvervsuddannelserne og skabe flere praktikpladser på finansloven for 2013. Midlerne skal gå til  forskellige uddannelsesinitiativer, som blandt andet skal munde ud i praktikpladser.

Samtidig vil regeringen nedsætte et udvalg, der skal se på muligheden for at skrue op for skolepraktikken og gøre den mere fleksibel, etablere flere praktikcentre samt målrette praktikken til de unge.

Tal fra sidste år viser, at cirka 10.000 unge mangler en praktikplads.