Kræftens Bekæmpelse til politikere: Sig nej til tobakspenge

Danske politikere er på kant med en WHO-konvention, som Danmark har tilsluttet sig, når de tager imod penge fra tobaksindustri, mener Kræftens Bekæmpelse.

Det er på kant med WHO’s anbefalinger, at borgerlige politikere har de seneste seks år modtaget over en kvart million kroner fra tobaksindustrien i Danmark, mener Kræftens Bekæmpelse, der råder danske politikere til at afvise pengene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er på kant med WHO’s anbefalinger, at borgerlige politikere har de seneste seks år modtaget over en kvart million kroner fra tobaksindustrien i Danmark, mener Kræftens Bekæmpelse, der råder danske politikere til at afvise pengene.

Mette Lolk Hanak, der er afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse, opfordrer de politiske partier til at tage et ekstra kig på WHO-reglerne, før de ligefrem søger om penge fra tobaksindustrien, som Det Konservative Folkeparti har gjort det.

»Vi kunne godt tænke os, at politikerne genlæste den rammekonvention, som Danmark har tilsluttet sig fra WHO, hvor man netop skal arbejde aktivt på at holde tobaksinteresser ude af politikken på folkesundhedsområdet,« siger hun og tilføjer:

»Hvis man kigger på intentionen på den konvention, vil det rigtige være at sige nej tak til pengene, så er man i hvert fald fri for den mistanke om, at det kunne påvirke ens politik på det her område.

Mette Lolk Hanak fra Kræftens Bekæmpelse er ikke i tvivl om, at tobaksindustrien forsøger at påvirke de politiske beslutninger.

»Tobaksindustrien har en agenda og vil selvfølgelig gerne afsætte deres produkter. Det betyder, at de vil forsøge at påvirke de politiske beslutninger, der bliver truffet, men om det så lykkes dem, er op til den enkelte politikers moral, men man kan håbe, at den er høj,« siger afdelingschefen.

Scandinavian Tobacco Group oplyser, at virksomheden de seneste seks år har støttet partier og enkelt­kandidater med et beløb på i alt cirka 130.000 kroner. Det Konservative Folkeparti var topscoreren, da partiet fik 50.000 kroner ved det seneste folketingsvalg, efter at partiet selv havde søgt om det.