Kosmetiske koks og fejlslagne fedtsugninger skal frem i lyset

Fremover skal kosmetiske klinikker offentliggøre tilsynsrapporter fra Sundhedsstyrelsen, så potentielle kunder kan se, om tingene er i orden.

ARKIVFOTO. Fremover skal kosmetiske klinikker offentliggøre tilsynsrapporter fra Sundhedsstyrelsen, så potentielle kunder kan se, om tingene er i orden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover skal kosmetiske klinikker og andre private behandlingssteder offentliggøre Sundhedsstyrelsens tilsynsrapporter på deres hjemmesider, så klinikkerne ikke kan dække over, hvis de ikke lever op til Sundhedsstyrelsens krav.

Folketinget har torsdag førstebehandlet et forslag til skrappere retningslinjer på området, og ifølge sundhedsminister Nick Hækkerup (S) skal de nye regler sikre patienterne mod de fejl, der for ofte bliver begået:

»Det er så vigtigt, at vi som borgere kan føle os trygge ved sundhedsvæsnet, og det kræver åbenhed,« forklarer ministeren i forbindelse med forslaget.

»Når man går på en restaurant, kan man se, om tingene er i orden på det pågældende sted, fordi vi har en Smiley-ordning. Sådan skal det også være, hvis man overvejer at få en ansigtsløftning, en fedtsugning eller et andet kosmetisk indgreb. Og vi har desværre set for mange eksempler på, at plastikkirurger sjusker med patientsikkerheden, og det vil jeg gøre noget ved med det her forslag,« siger Nick Hækkerup.

De nye regler - hvis de bliver vedtaget - forpligter altså behandlingsstederne til at offentliggøre rapporter fra Sundhedsstyrelsen. Men de betyder også yderligere stramninger.

Således forpligter de også forsikringsselskaberne og regionerne til at oplyse Sundhedsstyrelsen om, hvis et behandlingssted har en patienterstatningsudbetaling, der overstiger gennemsnittet i branchen.

»Patienter skal trygt kunne lade sig behandle i sundhedsvæsnet, også på private behandlingssteder. Og hvis der er noget galt et sted, så er det vigtigt, at der bliver rettet op på forholdene. Oplysninger om patientskadeudbetalinger kan ikke stå alene. Men sammen med klagesager fra Patientombuddet, omtale i medierne og andre informationer kan de give et samlet billede af, om et behandlingssted har problemer med patientsikkerheden,« forklarer Nick Hækkerup.