Korrespondent: Papes kritik vækker opmærksomhed i Sverige

Papes utvetydige sammenkædning af Malmøs kriminalitet med udlændingepolitikken, vækker stor opsigt i Sverige.

Arkivfoto. Papes utvetydige sammenkædning af Malmøs kriminalitet med udlændingepolitikken, vækker stor opsigt i Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: STIG-AKE JONSSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Dybt rystende og fuldstændigt vanvittigt. Jeg takker min gud og skaber for, at vi ikke har fået det sådan i Danmark.«

Sådan lød det onsdag fra Danmarks justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), da han i forbindelse med et samråd om sagen satte ord på kriminaliteten i Malmø. En kriminalitet, som ifølge Pape blandt andet skyldes den lempelige svenske udlændingepolitik.

Meldingen fra den danske justitsminister vækker opsigt i Sverige af flere årsager, fortæller Danmarks-korrespondent for Sveriges Radio, Samuel Larsson, som onsdag var på Christiansborg for at dække samrådet.

»Det vækker naturligvis opmærksomhed i Sverige, at danskerne udtrykker uro for kriminaliteten i Malmø.«

»De svenskere, som mener, at kriminalitet har med den historiske udlændingepolitik at gøre, ser Papes udtalelser som en bekræftelse af deres verdensbillede. Så det vækker ganske stor opmærksomhed,« siger Samuel Larsson.

Han understreger, at svenskerne ikke er overraskede over, at danskerne ser kritisk på den udlændingepolitik, der tidligere har været ført i Sverige.

Men Søren Pape Poulsens melding er meget skarp. Og den får vægt af at blive afsendt af den danske justitsminister:

»I Danmark har man ofte anvendt Sverige som et afskrækkende eksempel. Man mener, at Sverige har været naiv i sin asyl- og udlændingepolitik, så på den måde var det ikke overraskende.«

»Men samtidig, så var det en ganske stærk udtalelse fra Pape i dag. Så retorikken er på nogle punkter skærpet,« vurderer Samuel Larsson.

Hvordan vil de svenske politikere tager imod udtalelserne fra Søren Pape Poulsen? Vil det ændre noget i debatten?

»Nej, det tror jeg ikke. Man kender godt den danske holdning. Men lokalpolitikerne i Malmø og Skåne kommer til at svare på det her.«

»Jeg tror, de vil sige, at bandeopgør også findes i København. Det er ikke noget unikt for Malmø. Vi ser en stigning lige nu, men historisk har det ikke været så højt og så videre,« siger Samuel Larsson.

Søren Pape Poulsen opfordrer de svenske politikere til at tage hårdere fat og få ryddet op i boligområderne i Malmø. Han henviser til, at et flertal i Danmark for nylig har vedtaget en bandepakke. Er der noget på vej i den retning?

»Ja, absolut. Vi har lignende opstramninger i Sverige. Eksempelvis er våbenloven i Sverige blevet strammet, så der er højere straf for at bære et våben i Sverige. Og det er blevet lettere for politiet i Sverige at fængsle personer, som går med våben.«

»Hen over efteråret og vinteren er der sket ganske meget på det område. Sveriges justitsminister, Morgan Johannsson, har lagt stor vægt på området. Det er en debat, som foregår i Sverige, og den bliver fulgt op af politiske initiativer,« siger Samuel Larsson.