Kontroversielle Facebook-opdateringer skader Dansk Folkeparti

På kurser får DF-medlemmer at vide, at de ikke skal gå over stregen på sociale medier. Alligevel sker det igen og igen. Og det rammer partiet, mener både ekspert og medlem af hovedbestyrelsen.

Foto: Linda Kastrup

»Den dag det går op for den danske befolkning, at den er helt gal, skal vi klippe disse venligboere helt skaldede, som tyskerpigerne blev i sin tid.«

Sådan skrev den nu forhenværende lokalformand for Dansk Folkeparti i Nyborg, Jens Hald, på Facebook 5. januar 2016.

Udtalelsen udløste stærke reaktioner på de sociale medier, og i samråd med partiets øverste ledelse besluttede Jens Hald at trække sig som lokalformand fem dage senere.

I går besluttede Jens Hald helt at melde sig ud af partiet, fordi han følte sig svigtet af partitoppen.

Ifølge Benjamin Rud Elberth, der er digital chef i kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese og rådgiver om sociale og digitale medier, kan udtalelser fra Dansk Folkepartis medlemmer være så rabiate, at det kan skade partiet.

»Når Dansk Folkeparti kommer i klemme, så har det altid noget med indvandring eller flygtninge at gøre. Man ved bare, at der er en eller anden fra Dansk Folkeparti, der får skrevet noget åndssvagt på de sociale medier, fordi vedkommende går for langt i sin ordlyd og bliver næsten direkte racistisk cirka hver anden eller tredje måned,« siger Benjamin Rud Elberth, som tidligere arbejdet som digital chef for Socialdemokraterne og har rådgivet en lang række ministre og partier om brugen af sociale medier.

Flere DF'ere i vælten

Som Benjamin Rud Elberth påpeger, er det ikke første gang, at partimedlemmer ytrer sig kontroversielt på de sociale medier såsom Twitter og Facebook.

I begyndelsen af december sidste år skrev tidligere folketingskandidat for Dansk Folkeparti Aia Fog i et facebookopslag:

»Han ligner altså heller ikke en dansk journalist - han ligner mere en islamist. Det har de tyrkiske grænsevagter nok taget fejl af.... Disclaimer: Jeg mener ikke det er i orden at slå løs på fredelige folk!«

Kommentaren faldt, efter den danske journalist Nagieb Khaja var blevet banket af tyrkiske grænsevogtere. Aia Fog trak senere udtalelsen, som over for politiko.dk kaldte »upassende og polemisk«, tilbage.

Ifølge Benjamin Rud Elberth er kontroversielle udtalelser et kæmpe problem for Dansk Folkeparti.

»Normalt er det et topstyret parti, som har styr på de her ting. Men problemet er, at det bidrager til fortællingen om Dansk Folkeparti som landsbytosser - at der er et underlag af landsbytosser. Når de så pipper, laver de dårlig publicity (reklame, red.) for Dansk Folkeparti,« siger han.

I løbet af de seneste år har flere kontroversielle udtalelser fra flere partimedlemmer fået partitoppen i Dansk Folkeparti til at reagere.

Tilbage i oktober 2014 skrev Dansk Folkepartis byrådsmedlem i Gladsaxe, Mogens Camre, blandet andet på Facebook:

»Jeg havde en underlig fornemmelse, da jeg så DR1's tv-avis her til aften. En journalist, som ser ud til at stamme fra Mellemøsten, interviewer en integrationsminister, som er inder. De drøfter, hvordan folkevandringen bedst kan få plads i Danmark. Deres pejlemærker er konventioner, som er vedtaget af folk i fremmede lande, uden at danskerne er blevet hørt. Folk fra fremmede kulturer bestemmer, hvad der skal ske med dette land.«

Samme Mogens Camre blev i august sidste år dømt for racisme ved Retten i Glostrup, efter han tilbage i 2014 skrev på Twitter:

»Om jødernes situation i Europa: muslimerne fortsætter hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen«.

Camre fik lov til at blive i partiet, efter at han trak udtalelsen tilbage.

DF: Medlemmer får ny chance

Ifølge Steen Thomsen, der er organisationskonsulent og medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Folkeparti, hvor han blandt andet afholder kurser i brugen af sociale medier, er det et problem, når enkelte medlemmer udtrykker sig kontroversielt.

»Det er klart, at vi ikke ønsker at kædes sammen med en, som ytrer sig på en måde, som vi ikke kan stå inde for. Det er vi trætte af, og det er også derfor, vi griber ind. Måske meget kraftigere end mange andre partier gør. Vi går med det samme ind, hvis nogle går over stregen,« siger Steen Thomsen og fortsætter:

»Hvis de godt kan se, at det, de har skrevet, skulle have været formuleret på en anderledes måde, får de en chance til at sige: Godt, det gør jeg fremadrettet. Hvis de ikke kan se det, ønsker vi ikke, de skal repræsentere Dansk Folkeparti længere.«

Det er ikke kun lokalpolitikere, der lader følelserne få frit spil på tasterne.

Tilbage i maj 2014 sendte næstformand i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, en stikpille mod EU, efter EU-hymnen blev spillet under Eurovision-finalen.

»Ulækkert at de synger og spiller EU-hymnen ved GrandPrix. Der er bunker af europæiske lande, der ikke er med i den klamme klub,« skrev Espersen på Twitter.

Søren Espersen var igen på Twitter med en omdiskuteret udtalelse, da det danske fodboldlandshold spillede mod Tyrkiet i Odense 3.september 2014.

»Beskæmmende og pinligt med et tyrkisk hjemmepublikum i Odense... Er indvandrerne danske eller tyrkere?!?,« skrev han

Indvandring og flygtninge sætter DF i fokus

Ifølge Benjamin Rud Elberth er Dansk Folkepartis retorik ikke væsentlig anderledes end andre partiers.

Men fordi udlændingeområdet er ét af partiets største politiske områder, skiller kontroversielle udtalelser fra DF-medlemmer sig ofte ud fra mængden.

»Dansk Folkeparti er de eneste, som har så markante holdninger omkring indvandring og flygtninge, så det vil altid være et emne, som virker væsentligt hårdere, end hvis én fra Liberal Alliance eksempelvis tweeter om feminisme,« siger Benjamin Rud Elberth.

Han peger dog på, at retorikken omkring indvandring og flygtninge er blevet skærpet de seneste år, og derfor kan Dansk Folkeparti lettere slippe af sted med medlemmers kontroversielle udtalelser på området.

»Det er i hvert fald ikke ligeså skadeligt, som det var tidligere. Tidligere var det meget slemmere for partiet at blive alt for rabiate, fordi diskursen i Danmark var et helt andet sted,« siger han.

Steen Thomsen er dog ikke i tvivl om, hvad de forskellige ytringer betyder for partiet.

»Vi mener, det er skadeligt. Derfor gør vi også noget ved det, når det opstår. Vi fortæller også folk på kurser og i forskellige sammenhænge, at de skal lade være med at gå over stregen og give det den ekstra skrue, der gør, at folk bliver trætte af det,« siger han.

Og noget indikerer, at ledelsen i partiet har noget af se til.

Mathias Grøning, der var medlem af kommunalbestyrelsen i Tårnby for Dansk Folkeparti, blev tilbage i 2010 ekskluderet fra Dansk Folkeparti, efter han truede navngivne danskere på Facebook.

»Tænk at de vil være landsforrædere for ussel mammon. Der er en del værnemagere, som uden tøven vil hjælpe muslimerne med deres gøren og laden. Men så må vi jo gøre som i 1944.«

Truslerne gik mod milliardæren Finn Bach, arkitekten Bjarke Ingels og Kurt Thorsen, der stod bag idéen om at bygge en moské.

Partiet skulle igen forholde sig til en statusopdatering på Facebook, da gruppeformand for Dansk Folkeparti i det nordjyske regionsråd, Kristoffer Hjort Storm, skrev på sin twitterprofil efter terrorangrebet i København:

»Mine tanker går til de efterladte. Synes venstrefløjen og andre, der har støttet islams indtog i Danmark bør gøres til medskyldige!«

Digital chef: Venstre-medlemmer ytrer sig ligeså kontroversielt

Ifølge Steen Thomsen gør partiet meget ud af at fortælle baglandet, at det er i orden at ytre sig, men at det skal foregå på en ordentlig og saglig måde.

»Men det skulle være mærkeligt, hvis der ikke er et medlem hist og pist, der i et ophidset øjeblik får skrevet noget, vedkommende bagefter fortryder,« siger han dog.

Steen Thomsen ved dog ikke, om Dansk Folkeparti har flere medlemmer end andre partier, der går over stregen på Facebook og Twitter.

Spørger man Benjamin Rud Elberth har Venstre lige så mange medlemmer, der ytrer sig kontroversielt, som Dansk Folkeparti, hvis man kigger historisk på det.

Men han understreger, at det typisk er lokalpolitikere fra Dansk Folkeparti, der ikke tænker sig om, og det giver partiet problemer, siger han med henvisning til Jens Halds udmelding i starten af året.

»Nu skal Dansk Folkeparti igen bruge tid på en eller anden lokaltosse, som har ytret sig. Det er problematisk for dem, at de skal bruge tiden på det, og at de hele tiden kæmper med de her historier,« siger Benjamin Rud Elberth.