Kontroversiel præsident bliver sandsynligvis Løkkes efterfølger i GGGI

Indonesiens omstridte præsident, Susilo Yudhoyono, står til at blive Lars Løkke Rasmussens efterfølger som formand for klimaorganisationen GGGI.

Indonesiens præsident Susilo Yudhoyonombang og hans kone Ani Yudhoyono. Fold sammen
Læs mere
Foto: BEAWIHARTA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver med stor sandsynlighed en noget kontroversiel og omstridt mand, der skal efterfølge Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V), når han senere på måneden stopper som formand for klimaorganisationen Global Green Growth Institute (GGGI).

Indonesiens præsident, Susilo Yudhoyono, er nemlig blevet tilbudt jobbet, skriver flere indonesiske medier ifølge Information. Og det er efter alt at dømme meget sandsynligt, at han vil tage imod tilbuddet.

Susilo Yudhoyono har været Indonesiens præsident i 2004, og han er blevet beskyldt for at være involveret i flere sager om magtmisbrug.

Dokumenter lækket til WikiLeaks afslører ifølge Information, at Susilo Yudhoyono i sin præsidentperiode blandt andet har lagt personligt pres på anklagere og dommere for at beskytte sine politiske venner mod korruptionssager.

Anklagerne lyder også, at præsidenten skulle have brugt den indonesiske efterretningstjeneste til at spionere mod sine rivaler, og at han har betalt en fremtrædende politiker for at støtte sit præsidentkandidatur.

Susilo Yudhoyono er dog ikke dømt i nogen af sagerne, og hans talsmænd afviser beskyldningerne.

Alligevel er Enhedslisten ikke begejstret for udsigten til, at den indonesiske præsident bliver Løkkes afløser. Især set i lyset af de mange beskyldninger om korruption og magtmisbrug GGGI har været involveret i i den seneste tid.

»Det er da at træde sig selv over tæerne. Burde de ikke have lært, at organisationen har brug for rene og klare linjer - så kan man ikke vælge en sådan kandidat. Det er, som om de selv beder om at få dårlig omtale,« siger udviklingsordfører Christian Juhl (Ø) til Information.

Information har forgæves forsøgt at få en kommentar fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S). Udenrigsministeriet oplyser, at det er for tidligt at kommentere på valget af den kommende GGGI-formand.

Lars Løkke Rasmussens tid som formand for GGGI endte med at blive noget skandaleombrust, da det kom frem, at han havde brugt over én million kroner på at rejse på 1. klasse samt på luksushoteller i forbindelse med sit hverv som formand for klimaorganisationen.