»Kontrol medfører efter alt at dømme højere asyltal. Meget«

18 syrere var blandt de 75 personer, der søgte asyl i Danmark i går, viser ny opgørelse. Grænsekontrol ser ud til at have indflydelse på asyltal, lyder det fra justitsministeren.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER; Luka Alexander Civa
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag - dagen, hvor Sverige indførte ID-kontrol, og den danske regering besluttede at indføre en midlertidig grænsekontrol langs den dansk-tyske grænse - søgte 75 personer asyl i Danmark.

Det viser en opgørelse, der tirsdag er blevet offentliggjort af Udlændinge- og Integrationsministeriet. Og på det sociale medie Twitter oplyser Justitsminister Søren Pind (V), at tallet skal ses i sammenhæng med, at 159 personer indrejste samme dag - og i hans optik tyder det på, at grænsekontrollen har indflydelse på asyltallet:

»Har lige fået indrejsetal: 159. Det er meget lavt. Kontrol medfører mao (med andre ord, red.) efter alt at dømme højere asyltal. Meget,« skriver justitsministeren.

Oversat: Ud af 159 udlændinge, der i går kom til Danmark, valgte 75 af dem at søge asyl, altså lidt mindre end halvdelen. Tidligere har fordelingen set markant anderledes ud, fremgik det af statsminister Lars Løkke Rasmussens pressemøde mandag:

»Ingen kender dagens tal og ingen kender morgendagens tal, men der er altså et sted mellem 250-300 mennesker, der rejser igennem Danmark, for hver gang, der er 50, der søger asyl,« sagde han mandag.

En broget skare

Opgørelsen over asyltallene er baseret på løbende registreringer i politiets system, og er derfor forbundet med en vis usikkerhed. Den viser desuden, at der på en uge - fra 29. december til og med 4. januar - blev registreret i alt 384 asylansøgere.

Personer fra Syrien er den største nationalitetsgruppe - men asylansøgernee udgør dog en meget broget skare. I går var det eksempelvis 18 af de 75 asylansøgere, der var fra Syrien, 12 var fra Afghanistan, 10 fra Irak og 35 personer var fra helt andre lande, viser tallene.

Opgørelse over antallet af asylansøgere fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, tirsdag 5. januar 2015 Fold sammen
Læs mere

På et pressemøde mandag udtalte statsminister Lars Løkke Rasmussen, at antallet af asylansøgere har set ud til at aftage på det seneste. For mens der ankom ca. 90 asylansøgere dagligt i november måned, var tallet faldet yderligere henover jul og nytår til ca. 55 asylansøgere om dagen.

DF: Tallet er for højt

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen mener, det er for tidligt at konkludere på effekten af den midlertidige grænsekontrol eller de svenske tiltag - men asyltallet er for højt, slår han fast.

»Generelt er asyltallet for højt, og det er ikke udtryk for, at situationen er ved at normalisere sig. Tallene for de enkelte dage er også for høje efter vores opfattelse,« siger han til Ritzau.

Opgørelsen med den seneste uges asyltal kommer efter, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg mandag indvilgede i at oplyse offentligheden dag til dag om de løbende asyltal.

»Situationen har ændret sig, i og med at vi har indført midlertidig grænsekontrol, og så synes jeg tiden er til at offentliggøre tallene på daglig basis,« lød det mandag aften fra ministeren til TV 2.

I vores naboland Sverige har Migrationsverket i længere tid lagt daglige opdateringer ud om antallet af asylansøgere - og det var blandt andet, hvad Socialdemokraternes Mattias Tesfaye henviste til, da han i weekenden efterlyste en lignende ordning i Danmark.

»Vi er nødt til at få de her oplysninger ud så præcist og detaljeret som muligt, så hele det danske samfund og Folketinget har det samme og mest opdaterede billede af, hvordan situationen udvikler sig,« udtalte han i den forbindelse til Ritzau.

Opdateret kl. 13.50 med kommentar fra Dansk Folkeparti og kl. 14.05 med justitsminister Søren Pinds tweet.