Kontreadmiral: Investering i ubåde vil være eklatant fejl

Forud for forhandling om forsvarsforliget siger kontreadmiral, at ubåde til flere milliarder vil være en fejl.

Forud for forhandling om forsvarsforliget siger kontreadmiral, at ubåde til flere milliarder vil være en fejl. Fold sammen
Læs mere

Ruslands militære pres i Østersøen med flådeøvelser er kommet på alles læber, og derfor rejser spørgsmålet sig, hvordan man bedst bekæmper ubåde uden selv at have dem?

Kontreadmiral Nils Wang, chef for Forsvarsakademiet, taler på en åben høring på Christiansborg imod at investere i ubåde. Han mener, at pengene kunne bruges bedre på andre kapaciteter, da ubåde er »ekstremt« dyre.

»En investering på seks til otte milliarder kroner i genetablering af dansk ubådsvåben vil under de givende omstændigheder være en eklatant fejlinvestering,« siger han.

Det vil svare til tre til fire ubåde, hvor han mener, at tre er minimum.

Høringen sætter fokus på de sømilitære udfordringer, som Forsvaret står over. Bruger man op mod otte milliarder kroner, vil det svare til tre til fire ubåde, hvor han mener, at tre er minimum.

Danmark bør i stedet fokusere på et områdeluftforsvar, som er en »forudsætning for egen overlevelse og en mangelvare i regionen«.

»Som russer vil jeg være langt mere bekymret for et Danmark med langtrækkende strikemissiler end et Danmark med ubåd nummer 15, 16 og 17 i Østersøen,« siger han.

Han henviser til de konventionelle kystubåde, som Nato-landene og allierede allerede har i Østersøen.

Nils Wang taler desuden for en stående dansk Nato-brigade på mellem 4000 og 4500 mand, som Nato har ønske om. Brigaden skal kunne komme andre lande til undsætning uden for Danmark.

Men flertallet i Folketinget mener, at pengene skal bruges andre steder.

Hvis Danmark igen skal gøre ubåde til en del af det danske forsvar, vil det tage op mod et årti, siger kontreadmiralen.

»Mit umiddelbare bud vil være, at alt afhængig af hvor mange vitaminer man lægger i det, og hvor meget man vil det, vil det tage otte til ti år,« siger Nils Wang.

Helt generelt skal Danmark bidrage substantielt til en afskrækkelse i Baltikum, slår han fast.

Der sker i dag, på den måde at Nato-landene holder jævnlige øvelser i østersøregionen. De har en afskrækkende effekt ved at vise, at Nato-landenes militærsystemer er fuldt integrerede.

Som eksempel peger han på, at forsvarsalliancens medlemslande kan gennemføre koordinerede missilangreb uden at have talt sammen.

»Vi er verdens mest effektive forsvarsalliance, og det må være sindssygt skræmmende at kigge på udefra, hvor dygtige vi er til at samarbejde,« siger Nils Wang.

/ritzau/