»Kontanthjælpen er socialt uansvarlig«

Kontanthjælpen for unge under 30 år bør sænkes til SU-niveau. Det mener Liberal Alliance på baggrund af ny analyse. Den viser, at mange unge får flere penge mellem hænderne, når de kommer på kontanthjælp.

Joachim B. Olsen: Kontanthjælpen bør sænkes til SU-niveau. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sænk kontanthjælpen til SU-niveau.

Det bør ifølge Joachim B. Olsen, Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, blive konsekvensen af en ny analyse fra tænketanken Kraka, som præsenteres i dagens Berlingske.

 

Ifølge analysen får knap hver anden kontanthjælpsmodtager under 30 år flere penge mellem hænderne, når personen kommer på kontanthjælp. Konsekvensen er ifølge Kraka blandt andet, at mange unge mangler incitament til at tage et arbejde eller en uddannelse.

Joachim B. Olsen læser analysen således:

- Den bekræfter hvad, der har været kendt i forskningen, men ikke er blevet talt om i debatten: At kontanthjælpen fastholder folk på passiv forsørgelse. Det er økonomisk uhensigtsmæssigt og socialt uansvarligt på alle måder.

- Bare se historisk på det, fortsætter Joachim B. Olsen:

- I 1960 var der 200.000 danskere i den arbejdsdygtige alder på overførselsindkomster. I dag er der over 850.000. Folk er ikke nødvendigvis dovne, men man tager imod et godt tilbud. Og mange tænker, at det arbejde, som de kan få, ikke er det arbejde, som de har lyst til. Eller giver den løn, som de føler, at de er værd.

Regeringen har bebudet, at en reform af kontanthjælpen skal forhandles hjem i denne folketingssamling. Står det til oppositionspartiet Liberal Alliance, må man gå drastisk til værks:

- Det skal som udgangspunkt være sådan, at man ikke får mere ved at være på kontanthjælp end ved at være i uddannelse.

Jeres udgangspunkt er altså, at kontanthjælpen til en 25-29-årig ikke skal være højere end SU?

- Det skal den ikke.

Den højeste SU-sats er i dag 5.662 kroner om måneden. Grundydelsen for kontanthjælp til en person, som er 25 år eller ældre er 10.335 kroner om måneden. Dertil kommer tillæg til børn, bolig og andet.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kalder i dagens Berlingske Kraka-undersøgelsen "interessant". Hun afviser samtidig, at løsningen alene er lavere ydelser.
 
De Radikales beskæftigelsesordfører, Nadeem Farooq, kalder sig åben over for at skære i kontanthjælpen til udvalgte grupper.

Joachim B. Olsen håber på en "saglig" og "fordomsfri diskussion" under de kommende forhandlinger om kontanthjælpen: 

- Jeg håber på en diskussion, hvor vi vender os væk fra den dér pladderhumanistisk og fuldstændig naive tilgang til overførselsindkomster, som især Enhedslisten repræsenterer.