Konservatives bagland går imod partitoppen om offentlighedsloven

Er flertal på de Konservatives landsråd vil af med tre af offentlighedslovens omstridte paragraffer. Folketingsgruppen erklærer sig parat til at følge beslutningen, men vil først diskutere, hvordan man skal gribe det an.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Konservatives bagland har søndag sendt et klart politisk signal til partiets top. Baglandet er således klar til et opgør med tre specifikke paragraffer i den omstridte offentlighedslov.

Det var Konservativ Ungdom, der forud for landsrådet havde foreslået, at det skulle gøres til konservativ politik, at man skulle arbejde på at tilbagerulle paragrafferne 22, 24 og 27. Det var netop de tre paragraffer, der medførte stor opmærksomhed omkring loven, og som justitsminister Morten Bødskov (S) talrige gange måtte forsvare frem mod vedtagelsen i Folketinget i juni, hvor de Konservative stemte for .

På en afstemning på landsrådet i København stemte de delegerede for forslaget om at kæmpe imod de tre paragraffer. Folketingsgruppen er overrasket over landsrådets beslutning.

Selvom folketingsgruppen ikke er forpligtet til at følge landsrådets afgørelse, så understreger retsordfører Tom Behnke (K), at man i partitoppen tager det klare signal fra baglandet seriøst.

»Der er ingen tvivl om, at vi lytter til landsrådet. Landsrådet er vores øverste myndighed, og landsrådet har besluttet, at vi er meget skeptiske over for de her paragraffer, så det vil vi selvfølgelig tage til efterretning. Vi vil sætte os ned og diskutere, hvordan vi gør det rent praktisk,« siger Tom Behnke.

Spørgsmål: Der står i indstillingen, at i skal arbejde for at tilbagerulle de tre paragraffer. Vil I gøre det?

»Vi kommer til at følge vores landsråd. Nu må vi lige se på, hvordan vi gør det, og hvordan rækkefølgen bliver, men det er klart, at vi lytter til vores landsråd.

Det er allerede besluttet fra politisk hold, at offentlighedsloven skal evalueres om to år for at se, hvorvidt de omtalte paragraffer fungerer i praksis. Tom Behnke vil ikke ind på, om man er parat til at tilbagerulle paragrafferne inden evalueringen.

»Det får vi nu en drøftelse af i folketingsgruppen. Hvordan vi tilrettelægger den praktiske politik. Det her er et klart signal til folketingsgruppen om, at det er det, partiet ønsker,« siger han.