Konservative vil have mere brugerbetaling

De Konservative ønsker en kommission, der skal bane vej for mere brugerbetaling og lavere skat. Venstre afviser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne skal selv betale for flere offentlige ydelser, skatten skal sænkes og overførselsindkomsterne skal målrettes de svage.

Sådan lyder overskrifterne i en konservativ plan, der ifølge justitsminister Lars Barfoed (K) indvarsler et opgør med velfærdsstaten, som den har udviklet sig de seneste årtier. Det skriver Berlingske Tidende.

Med afsæt i de Konservatives nye debatoplæg "Fremtiden er konservativ" lancerer han en idé om at nedsætte en kommission.

Den kan bane vejen for mere brugerbetaling i for eksempel sundhedssektoren og samtidig gøre op med princippet om, at også velbjergede danskere skal have en børnecheck. Til gengæld skal de betale mindre i skat.

- De Konservative ser hellere sådan en kommission nedsat i dag end i morgen, men det er tanker, vi fremlægger for at starte en offentlig debat om det. Jeg er klar over, at det ikke er noget, man gør fra den ene dag til den anden, siger justitsministeren.

- Tingene skal have tid til at modnes. Men det er synspunkter, vi vil fremføre i den kommende tid, siger Lars Barfoed, der har stået i spidsen for en intern konservativ arbejdsgruppe om velfærdsstaten og den offentlige sektor.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviste allerede i marts al snak om brugerbetaling.

Venstre afviser også tanken om en kommission. Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, mener, at De Konservative tager et stort skridt til højre.

/ritzau/