Konservative vil have energidrikke mærket tydeligere

Det skal være helt klart, at energidrikke ikke er egnet til børn eller til at tylle i litervis. Derfor skal mærkningen af produkterne forbedres, mener Konservative.

Foto: Christian Ringbæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bør ikke indtages af børn, gravide og ammende kvinder - sådan lyder advarslen på energidrikke som Red Bull og Cult.

Men advarslen er ikke tydelig nok, når flere og flere børn og unge henvender sig til Giftlinjen, fordi de har drukket for meget af den koffeinrige drik. Det mener de Konservatives fødevareordfører, Charlotte Dyremose (K).

»Det er helt tydeligt, at det er et problem. Og jeg tænker umiddelbart, om mærkningen er tydelig nok. Måske skal vi i en dialog med branchen for at finde ud af, hvordan vi gør det tydeligt, at det her ikke er et produkt, der er egnet til at drikke uden mors og fars tilstedeværelse,« siger hun.

Overlæge Gesche Jürgens, afsnitsansvarlig på Giftlinjen ved Bispebjerg Hospital, så gerne, at de farverige dåser blev placeret sammen med alkoholen i stedet for sodavandene, så det på den måde bliver tydeligere, at energidrikkene ikke er til børn. Den idé finder Charlotte Dyremose tiltrækkende.

»Det er et meget konstruktivt forslag at stille energidrikkene sammen med alkoholen, fordi det måske faktisk sender et tydeligere signal til børn og unge om, hvad de egentlig drikker. At det ikke er en saftevand, men en voksendrik,« siger hun.

Kommunikation til forældre og de unge er også helt essentielt for at sikre, at de unges forbrug ikke eskalerer yderligere.

»Problemet er selvfølgelig, at det her har en skadesvirkning på folk. Man er nødt til at vide, hvad man har med at gøre. At det ikke er et produkt, som du kan sidde en hel aften og slukke tørsten med. Det er vi nødt til at få kommunikeret ud til de unge og til forældrene,« siger Charlotte Dyremose.

Et direkte forbud mod koffeinbomberne er den konservative fødevareordfører dog ikke til. Hun er meget mere til forbrugeroplysning end regulering, lyder det.

»Jeg synes, at det er vigtigt, at man som forbruger er fuldstændig klar over, hvad det er for et produkt, man køber, og hvad det er egnet til,« siger hun.

»Derfor må vi have en dialog med branchen om, hvordan vi sikrer en mærkning, der ikke bare er der, men som også bliver forstået og tolket korrekt.«