Konservative vil fastholde EU-pres mod ftalater

Når det handler om hormonforstyrrende stoffer, bør man overveje, om ikke det er en sag værd ved EU-domstolene, mener de Konservative, efter EU har underkendt et dansk forbud mod ftalater.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU-Kommissionen har vurderet, at et dansk forbud mod fire såkaldte ftalater vil være i strid med EUs regler, og derfor bliver forbuddet alligevel ikke til noget. Det meddelte miljøminister Kirsten Brosbøl (S) tirsdag.

Fra konservativ side opfordrer man nu regeringen til at fastholde presset på EU - især fordi det drejer sig om hormonforstyrrende stoffer, fortæller miljøordfører Charlotte Dyremose (K):

»Så må regeringen være villig til at sige: Jamen, så tager vi en sag ved EU-domstolene og finder ud af, om vi på den måde kan være med til at presse EU-systemet til at få et fælles forbud mod de her ftalater,« siger miljøordføreren.

Ftalater bruges til at blødgøre plastprodukter som badeforhæng, vinylgulve og kabler, og stofferne er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

»Det er en klar fordel for os alle sammen, også som forbrugere, at der er fælles EU-regler på de her områder, så vi har en fælles beskyttelse, uanset om produkterne er fra Danmark eller fra udlandet. Men lige præcis når det gælder noget så vigtigt som hormonforstyrrende stoffer, så synes jeg, det er værd at tage en sag i EU og forsøge at udfordre EU-systemet,« siger Charlotte Dyremose.

Fra den modsatte ende af det politiske spektrum lyder samme opfordring til regeringen:

»Jeg er chokeret over, at EU går ind og stopper det, og skuffet over, at den danske regering i første omgang går ind og accepterer det. Det understreger, at EU tager større hensyn til industriens interesser end befolkningernes sundhed,« siger Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen (Ø).

Miljøminister Kirsten Brosbøl siger, at hun på EU-plan vil arbejde for, at ftalaterne udfases til fordel for bedre alternativer. Hun bebuder, at hun vil tage sagen om hormonforstyrrende stoffer op med den nye kommissær så snart, vedkommende er fundet.

Samtidig er miljøministeren ved at samle en gruppe af lande, så det bliver muligt at øge presset på kommissionen i kampen mod hormonforstyrrende stoffer.

Men Per Clausen opfordrer regeringen til at stå fast på forbuddet:

»Jeg synes, man bør fastholde forbuddet og så se, om nogen vil anlægge sag mod Danmark i den anledning,« siger han.