Konservative: Vi skal ikke straffe udenlandske diplomater

SF og DF vil ophæve den diplomatiske immunitet, men de Konservative afviser forslaget. Diplomater har en særlig status, siger Tom Behnke.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis en udenlandsk diplomat bryder loven i Danmark, skal vedkommende kunne straffes efter dansk lov, mener SF og Dansk Folkeparti, der vil ophæve den diplomatiske immunitet.

Men det er en ualmindelig dårlig ide, lyder det fra den konservative retsordfører, Tom Behnke (K).

»Det er jeg bestemt ikke enig med dem i. Man skal huske, at diplomater har en særlig status. Det betyder ikke, at de kan gå straffrit rundt, for det er ofte nogle andre sanktioner,« siger han og henviser til, at diplomater, der begår lovovertrædelser, kan risikere at blive sendt hjem af deres ambassader.

Derudover er det ikke ukompliceret at fratage diplomaterne deres immunitet, fortsætter den konservative retsordfører.

»At ophæve deres immunitet er ikke noget, man bare kan gøre, for så skal hele det internationale samfund lave deres spilleregler om. Det kan godt være, at der ikke er et stort behov for diplomatisk immunitet i Danmark, men i andre lande, hvor man af politiske eller religiøse årsager kan blive chikaneret, er det noget helt andet,« siger Tom Behnke.

Han påpeger, at en lovændring ikke kun vil gå ud over udenlandske diplomater i Danmark, men ligeledes de danske diplomater i udlandet:

»Reglerne beskytter også danske diplomater i udlandet mod for eksempel at blive vilkårligt anholdt.«

En aktindsigt, som metroxpress har foretaget hos Udenrigsministeriet, viser, at der siden 2012 har været 19 sager med diplomater, som har været indblandet i alt fra vold mod tjenestemand til befamling af mindreårig uden at blive straffet.