Konservative: Tvungne lektiecafeer er fuldstændig uacceptable

Det er helt uacceptabelt at tvinge skoleelever i lektiecafe, lyder det fra Det Konservative Folkeparti.

De Konservatives nye partileder, Søren Pape Poulsen (K), kritiserer, at de frivillige lektiecafeer ikke er frivillige, fordi de ligger midt på skoledagen. Han bakkes op af partiets undervisningsordfører, Lene Espersen (K).

»Det er helt og aldeles uacceptabelt, at der er kommuner, der ligger lektiecafeer på et tidspunkt - det vil sige midt på dagen eller hvis SFOen holder lukket - så børnene ikke har noget andet alternativ end at blive parkeret i en lektiecafe,« siger Lene Espersen.

Søren Pape Poulsen understreger, at aftaler vedtaget i Folketinget skal overholdes af kommunerne.

»Jeg har fuldstændig respekt for det kommunale selvstyre, men det skal altså holdes inden for den aftale, vi har lavet i Folketinget. Og det er, at lektiecafeer skal være reelt frivillige,« siger Søren Pape Poulsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Udmeldingen fra de Konservative kommer som reaktion på, at flere forældre har klaget over, at lektiecafeer, som skulle være frivillige, lægges midt på skoledagen, eller at SFOerne først åbner, efter lektiecafeerne slutter sidst på dagen. På den måde kan børnene ikke undgå at deltage i lektiecafeerne.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) understreger, at lektiecafeerne skal være et frivilligt tilbud for eleverne, og at fritidstilbud som tilsyn på et bibliotek ikke er tilstrækkeligt.

»Kommunerne er forpligtede til at tilbyde elever, som fravælger lektiehjælpen, et relevant fritidstilbud i den tid. Skolerne skal til at starte op med den nye reform. Jeg forventer, at de tilbyder lektiehjælp inden for de regler, der gælder for det kommende skoleår. Jeg vil opfordre Kommunernes Landsforening til at præcisere disse rammer for kommunerne,« skriver ministeren i en mail til Berlingske.

Står det til de konservatives nye formand, må Kommunernes Landsforening, KL, gerne præcisere, men Søren Pape Poulsen mener ikke, det er her problemet ligger.

»Ministeren må selvfølgelig sørge for, at de aftaler, vi laver i Folketinget, overholdes. Vi skal holde øje med, om tingene reelt er frivillige, og hvis de ikke er det, så må vi gribe ind over for det,« siger han.

På et kommende møde i forligskredsen omkring den nye folkeskolereform vil Lene Espersen sikre, at kommunerne holder fast i det, Folketinget har vedtaget.