Konservative: Soldatermedaljer skal på finansloven

Alle danske soldater, der har været udsendt i nationens tjeneste skal have en medalje om halsen, foreslår de Konservative.

ARKIVFOTO. Lene Espersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen

Når de Konservative sætter sig til forhandlingsbordet med regeringen for at få en finanslov for 2014 på plads, så vil det været med et krav om at få penge til at hædre alle de danske soldater, der har været udsendt.

Alle udsendte soldater fra før, nu og i fremtiden skal have en medalje om halsen, foreslår oppositionspartiet i forbindelse med den nationale flagdag 5. september, der er afsat netop for at hædre de danske soldater.

»Det vil komme til at koste mellem 30 og 40 millioner kroner, og vi har afsat 50 millioner kroner på vores finanslovsforslag til at sikre, at alle de, der ønsker en medalje som anerkendelse for deres indsats, kan få det,« siger forsvarsordfører Lene Espersen (K).

Hun mener ikke, at Danmark er gode nok til at vise taknemmelighed over for de danskere, der på vegne af regeringen er taget på missioner i blandt andet Bosnien, Afghanistan og Irak.

»Derfor ønsker vi, at den medalje, der blev indstillet i 2009, og som man har givet alle soldater fremadrettet siden 2009, skal gives til alle, der har været udsendt for Danmark, lige siden vi startede med at udsende soldater,« siger Lene Espersen.

Veteranorganisationen De Blå Baretter har ifølge forsvarsordføreren tilbudt at finde frem til de soldater, der står for kontakten til de tidligere soldater. Danmark har deltaget i fredsbevarende missioner siden 1956, hvor danske soldater blev sendt til Suez, Sinai og Gaza.

Med det konservative løfte om en medalje følger et ønske om at yde bedre hjælp til soldater, der bliver traumatiseret under udstationeringen.

»Det mindretal af soldater, der kommer hjem fra krig med problemer har brug for bedre hjælp fra det offentlige. Alt for mange af dem bliver kastet rundt mellem forskellige myndigheder i mange år, før de får den hjælp, der har behov for,« siger Lene Espersen.

»Folk, der har sat livet på spil for Danmark, fortjener ikke årelang sagsbehandling,« understreger hun.