Konservative siger nej: Løkke vil lade boligskatterne eksplodere i de næste fire år

2025-planen bliver uden konservativ opbakning, hvis ikke stigningen i boligejernes grundskyld frem mod 2020 sløjfes.

Foto: Søren Bidstrup. Brian Mikkelsen, Søren Pape Poulsen og de Konservative er ikke tilfredse med regeringens udspil om grundskylden.
Læs mere
Fold sammen

De Konservative vil ikke være med til, at grundskylden kan få lov at stige frem mod 2020.

Det siger partiets finans- og skatteordfører, Brian Mikkelsen, efter at det her til formiddag er kommet frem, at regeringen vil lade grundskylden stige frem mod 2020, men til gengæld give boligejerne mulighed for at indefryse stigningen og først betale regningen, når boligen sælges.

»Udfordringen er, at boligskatterne i de kommende fire år får lov at eksplodere. Og hvis man regner med renters rente, kan boligejere komme til at slippe over 30 procent mere i grundskyld, der jo udgør langt størstedelen af ejendomsskatterne – op til 80 procent,« siger Brian Mikkelsen.

Han understreger dog, at der er flere gode takter i regeringens udspil om boligskatter, som Lars Løkke Rasmussen løftede noget af sløret for i sin åbningstale i Folketinget i går, og som skatteminister Karsten Lauritzen senere i dag fremlægger i Finansministeriet.

De Konservative vil have høvlet stigningen helt væk

De gode takter, som de Konservative trods alt ser i regeringens boligudspil, er først efter 2020, mener Brian Mikkelsen. Derfor dumper han Lars Løkke Rasmussens plan om, at det nye boligskattestop først træder i kraft i 2021, og at grundskylden fortsætter med at stige år for år frem mod 2020.

»Frem til 2020 vil boligskatterne stige for rigtig mange familier. Det vil vi have høvlet væk. Sidste år fik vi gjort sådan, at boligskatterne ikke kunne stige en eneste øre. Det skal også være gældende frem til 2020,« siger Brian Mikkelsen.

Boligskatterne er samlet steget med 18 milliarder kroner siden 2001 på trods af skattestoppet på ejendomsskatten. Det skyldes, at skattestoppet kun gælder ejendomsværdiskatten og ikke grundskylden, der i alle årene har kunnet stige med op til syv procent om året.

I dag betaler en boligejer på Frederiksberg i gennemsnit 43.367 kr. i grundskyld om året. Det beløb vil ifølge Nordea stige frem til 2020 til 56.202 kr. Det er den stigning, som regeringen ifølge Berlingskes oplysninger åbner for, at boligejerne kan indefryse.

Utryghed og uvished

Men regeringen vil først efter 2020 aflyse de stigninger i grundskylden, der er udsigt til.

»Frem til 2020 stiger skatterne hvert år for alle danske familier med hus. Det betyder, at de sidder med utryghed i maven og uvisheden om, hvorvidt de kan blive boende i deres huse, fordi man først vil låse boligskatterne fast i det høje niveau, de når i 2020,« siger Brian Mikkelsen.

Så I kan ikke bakke op om en model, hvor regeringen agter kun at give mulighed for indefrysning af grundskyldsstigningen?

»Nej. Det vi går til forhandlingerne med er, at vi skal sikre, at folk skal kunne blive boende i deres huse i de kommende fire år og ikke først om fire år.«

Ud over indefrysningsmodellen vil regeringen, som Berlingske kunne afdække tirsdag aften, lægge op til at indføre en ekstraordinær skatterabat for knap 600.000 boligejere.

Skatterabatten vil gælde alle boligejere, der ejer en bolig i dag, og alle boliger købt inden udgangen af 2020. For alle boliger købt efter dette skæringspunkt, vil der ikke være nogen skatterabat.

De øvrige af landets boligejere – knap 900.000 – vil opleve mindre i boligskat, end de ellers havde udsigt til efter 2020.