Konservative roser granskning af terrorlovgivning

Det er en god idé, at vi får set terrorlovgivningen efter i sømmene, for vi skal kun gøre det, der er nødvendigt, siger de Konservative om regeringens nye kommission, der skal undersøge terrorlovgivningens konsekvenser for retssikkerheden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Virker terrorlovgivningen efter hensigten? Er der nogle tiltag, som er mindre relevante i dag i forhold til umiddelbart efter 2001? Er der nogle bestemmelser, der skal ændres eller ligefrem ophæves, som det var tilfældet med reglerne om sessionslogning i juni i år?

Jo, hos de Konservative synes man, det er en rigtig god idé, at regeringen nu nedsætter en kommission, der skal undersøge terrorlovgivningens konsekvenser for retssikkerheden. Det fortæller retsordfører Tom Behnke (K):

»Det er glimrende, at vi lige stopper op og får kigget den lovgivning, vi lavede for at forebygge terrorisme i Danmark, efter i sømmene,« siger han og fortsætter:

»Myndighederne fik den gang meget vide beføjelser, hvilket vi vurderede var nødvendigt. Det er det også. Men derfor kan det jo godt være, at man undervejs har fået iværksat nogle ting, hvor man nu kan sige: Det var sådan set meget godt, men det er ikke rigtig noget, vi har brugt.«

Allerede i regeringsgrundlaget i 2011 varslede regeringen, at den ville få et udvalg til at vurdere Danmarks indsats mod terrorisme og terrorberedskabets effektivitet og omkostninger for retssikkerheden og den personlige frihed. Og det er altså det løfte, der nu bliver indfriet, når skatteminister Morten Østergaard (R) tirsdag præsenterer en plan for en terrorkommission i forbindelse med de Radikales sommergruppemøde.

»Vi skal hele tiden holde balancen mellem, hvor meget vi overvåger og dermed også er inde at skubbe til privatlivets fred, hvis det alligevel ikke er noget, vi kan bruge til noget. Vi skal gøre det, der er nødvendigt. Vi skal ikke gøre noget, der er unødvendigt,« siger Tom Behnke.

Han vurderer, at det ikke kan udelukkes, at kommissionen vil nå frem til den konklusion, at der er nogle tiltag, der enten skal ændres eller ophæves.

Justitsministeriet udpeger kommissionens medlemmer i løbet af efteråret.