Konservative overvejer at indkalde reserver

De Konservative overvejer, om partiet efter en eventuelt borgerlig valgsejr skal gå med i regeringen, lade ministrene træde ud af Folketinget og derefter indkalde suppleanter. Overvejelserne møder hård kritik hos Enhedslisten og DF.

ARKIVFOTO De Konservatives leder, Søren Pape Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Konservative bliver nu kritiseret kraftigt af flere partier på Christiansborg for at være langt inde i overvejelserne om at bruge udskældte metoder for at komme ind i ministerbilerne efter det kommende folketingsvalg.

I dagens Berlingske fremsætter den konservative leder, Søren Pape Poulsen, tre ultimative krav for at indgå i en eventuelt borgerlig regering efter valget.

Som led i interviewet forklarer han, at partiet overvejer at finde de konservative ministeremner blandt partiets folketingsmedlemmer efter valget, som herefter nedlægger deres mandater og overlader pladsen til de K-kandidater, som ellers ikke fik nok stemmer til at komme i Folketinget.

På grund af de Konservatives lave tilslutning i meningsmålingerne kan det nemlig blive svært for partiet at opnå tilstrækkeligt med mandater til både at besætte ministerposterne og passe det daglige arbejde i Folketinget.

En lignende model har før været afprøvet af de Radikale med Poul Nyrup Rasmussen (S) som statsminister i 1990erne.

Men metoden er også blevet kritiseret, fordi staten får øgede lønudgifter, og fordi vælgerne ikke bliver repræsenteret i Folketinget af de politikere, som har fået flest stemmer. Tidligere Konservativ leder Hans Engel beskyldte tilbage i 1997 de Radikale for at »snyde sig« til ekstra pladser i Folketinget.

En central konservativ kilde har tidligere forklaret Berlingske, at partiet overvejer at lade eventuelle konservative ministre træde ud af Folketinget og derefter indkalde suppleanter til folketingsgruppen.

Direkte adspurgt, om de Konservative overvejer netop det, svarer Søren Pape, at »vi har mange overvejelser, og dem gør vi endelig op, når vi ser, hvad regeringsgrundlaget er. Vi har ikke afklaret noget i den retning, som du spørger til, men vi har selvfølgelig diskuteret det.«

Derudover ønsker han ikke at tale om emnet på denne side af valgdagen.

»Jeg går ikke dybere ind i alt det der, for så kommer det til at handle om ren teknik. Skal der nogen udefra ind, og skal man nedlægge mandaterne? Det, synes jeg, er ren teknik. Vi er valgt i Folketinget for at gøre noget i det samfund, vi bor i, og alt det andet har slet ikke mit fokus i øjeblikket.«

Så det må vente til efter valget?

»Det må vente til efter valget, ja,« svarer Søren Pape Poulsen.

Enhedslistens medlem af Folketingets Præsidium, Per Clausen, er fortørnet over de Konservative overvejelser, fordi staten får ekstraudgifter til lønninger.

»Det lugter langt væk af, at man tømmer statskassen for at løse et internt partiproblem. Jeg kan ikke forstå, hvordan det skulle flugte med de Konservatives nærighedsprincip over for de økonomisk dårligst stillede i landet. Men det er selvfølgelig noget andet, når det er vellønnede konservative folketingsmedlemmer,« siger Per Clausen, som også mener, det er et demokratisk problem, at Pape først vil fortælle efter valget, om partiet har tænkt sig at benytte sig af metoden.

»Selvfølgelig skal man sige det inden valget, hvis det er en mulighed. Hvis man har tænkt sig at gøre det og holder det skjult for vælgerne, så er det vælgerbedrag,« siger han.

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, mener også, det vil være et demokratisk problem, hvis de Konservative benytter sig af modellen med at indkalde reserver for eventuelle ministre.

»Jeg synes grundlæggende, det er forkert at gøre folketingsmedlemmer til ministre, og så få nogle andre ind. Man spekulerer i virkeligheden i, hvordan man kan få partiet til at syne større, end det i virkeligheden er. Hvis et parti vil indgå i regering og ikke mener, at de er stærke nok i forhold til folketingsgruppen, så må de vælge ministre uden for Folketinget,« siger han.