Konservative: Nick Hækkerups angreb er »helt uhørt«

Nick Hækkerup skal ikke komme med »tårerne trillende ned af kinderne« og klage over forsvarstoppen, siger de Konservative.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er helt galt på den, når han langer ud efter flere af Forsvarets topofficerer, som han beskylder for at have deres egen dagsorden og optræde illoyalt og til skade for Forsvaret.

Sådan lyder meldingen fra de Konservatives retsordfører, Tom Behnke (K), der er fungerende forsvarsordfører i partiet, mens Lene Espersen (K) er på udlandsrejse.

»For det første synes jeg, det er helt uhørt, det han siger, men jeg mener også, det er forkert. Hvis han skulle have et eller andet at have det her i, så skulle han, dengang han var forsvarsminister, have gjort noget ved det, samlet Forsvarets ledelse og sagt: »Nu er der noget, vi skal have snakket igennem«. Det er for sent at komme nu,« siger Tom Behnke, der i denne weekend er til konservativt landsråd i København.

Nick Hækkerup, der i dag er handels- og europaminister, retter søndag i Berlingske en særdeles skarp kritik af flere unavngivne personer i forsvarstoppen.

»Der er nogle oberst Hachel-typer, som kører deres egne politiske dagsordener. De er meget besværlige, meget snævertsynede og er efter min bedste overbevisning bestemt ikke nogen gevinst for det danske forsvar,« siger han til avisen.

Han følte sig decideret modarbejdet af flere topofficerer:

»Beslutninger blev underløbet, miskrediteret og sat i dårligt lys, og oplysninger blev lækket til pressen. Det kan de så gøre og sige: »Ha ha, der fik vi ram på forsvarsministeren.« Sandheden er bare, at det får det samlede forsvar til at fremstå mindre professionelt,« siger Nick Hækkerup.

Tom Behnke går i rette med Hækkerups udmelding, for han kan slet ikke genkende det billede af Forsvaret, som den tidligere forsvarsminister maler.

»Min opfattelse er, at de er enormt loyale over for det politiske system,« siger han og uddyber:

»Det er gode soldater. Når de får en ordre, så siger de: »Javel«, og så gør de det, vi beder dem om,« siger Tom Behnke.

Den konservative retsordfører kan heller ikke genkende Hækkerups beskyldninger om, at der bliver lækket fra toppen i Forsvaret.

»Man skal ikke lække oplysninger, og det har jeg heller ikke belæg for at sige, at de har gjort. Det, jeg forstår på Nick Hækkerup, er, at de har været lidt svære at arbejde sammen med, men han skal ikke komme nu med tårerne trillende ned af kinderne og sige, at det har været træls at være minister,« siger Tom Behnke.