Konservative: Nej, vi sender ikke Pernille Vermund i Folketinget

Nye Borgerliges partileder, Pernille Vermund, får ikke en chance for at komme ind i Folketinget som førstesuppleant for Det Konservative Folkepartis politiske ordfører, Mette Abildgaard, hvis Abildgaard skulle blive minister i en ny regering. Det siger en central kilde i Det Konservative Folkeparti.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) regeringsinvitation til Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance har affødt store spekulationer om, hvem der skal være minister i en eventuel kommende VLAK-regering.

Det Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, vil have mindst tre ministerposter, og de skal alle sammen findes i den konservative folketingsgruppe. Det sagde han mandag foran Marienborg kort før det første forhandlingsmøde med Løkke om en ny regering.

Men som Folketingets mindste parti med blot seks mandater risikerer den konservative folketingsgruppe at blive halveret. Derfor lægger Pape nu op til, at kommende K-ministre skal nedlægge sit folketingsmandat, så der kan hives førstesuppleanter ind. På den måde vil partiets folketingsgruppe fastholde sin nuværende størrelse.

Der er blot en lille hage.

Førstesuppleanten for Det Konservative Folkepartis politiske ordfører, Mette Abildgaard, er Nye Borgerliges partileder, Pernille Vermund.  Vermund er førstesuppleant i Nordsjællands Storkreds, fordi hun – dengang som konservativ folketingkandidat – fik næstflest stemmer i kredsen. Hvis Mette Abildgaard bliver minister, og samtidig nedlægger sit folketingsmandat, foreskriver grundloven, at Pernille Vermund skal tilbydes pladsen i Folketinget.

Men det kommer aldrig til at ske, at Vermund bliver kaldt ind som suppleant, siger en central kilde i Det Konservative Folkeparti nu til Berlingske. Partiet vil ikke bare et sekund overveje muligheden, fordi man dermed mister et folketingsmedlem, da Pernille Vermund sidenhen har etableret sit eget parti, Nye Borgerlige.

Bliver Mette Abildgaard minister, bliver hun derfor nødt til at beholde sit mandat, hvis ikke Nye Borgerlige skal være Folketingets 10. parti.

Vermund: Regner ikke med det

Pernille Vermund regner dog heller ikke med at få en tilbudt pladsen som førstesuppleant.

»Hvis det bliver relevant, så er det noget, jeg tager med Det Konservative Folkeparti. Jeg må være ærlig at indrømme, at jeg regner det for stærkt usandsynligt, at jeg bliver hevet ind som førstesuppleant. Jeg har ikke hørt noget fra Det Konservative Folkeparti endnu, og det regner jeg heller ikke med, at jeg gør,« siger Pernille Vermund.

I dag er reglerne sådan, at en minister har mulighed for at opgive sit folketingsmandat permanent for at give plads til en førstesuppleant. Det er dog op til partierne selv, om de ønsker at gøre brug af denne mulighed.

I 1997 besluttede et flertal i Folketinget ellers, at folketingsmedlemmer skulle have mulighed for at søge orlov fra Folketinget, hvis man fik en ministerpost. Dengang var Det Radikale Venstre repræsenteret i SR-regeringen med tre af partiets otte folketingsmedlemmer. Men reglen blev afskaffet i 2004 af den daværende VK-regering for at forhindre, at partierne misbruger den til at få mere indflydelse, end hvad vælgerne har tildelt.