Konservative løber Venstre over ende

Rollen som lillebror i VK-samarbejdet har klæbet til de Konservative. Men tirsdag satte lillebror et dybt stød ind, og nu ømmer Venstre-folkene sig: De frygter, at de Konservative løber med hele opmærksomheden, mens Venstre selv »trisser rundt med Birthe Rønn«, som en kilde udtrykker det.

Fire nye og glade konservative ministre med statsminister Ander Fogh Rasmussen på Amalienborg Slotsplads i går. Fra venstre ses Lars Barfoed (transportminister), Lene Espersen (økonomi- og erhvervsminister), Carina Christensen (kulturminister) og Brian Mikkelsen (justitsminister).. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi ser oldgamle ud.«

Stemningen var trist rundt om på Venstres kontorer på Christiansborg onsdag. De Konservative har med Lene Espersen som ny leder sat sig på hele sendefladen, mens Venstre kører videre med samme hold. Værst var dog nyheden om, at Venstres egen kronprins Lars Løkke Rasmussen igen bliver kasseret af Venstres egne vælgere.

Selvom bilagssagen fra foråret efterhånden er kommet på afstand, foretrækker 41 procent af Venstres vælgere Lene Espersen som statsminister ifølge nye Galluptal, mens kun 40 procent af dem peger på Lars Løkke.

»Det er overraskende tal, så lang tid efter bilagssagen kørte,« siger miljøordfører Eyvind Vesselbo, der tilføjer, at der gudskelov er masser af tid at løbe på for Venstre.

En anden tilføjer, at hvis Lars Løkke skal blive statsminister, »så skal det snart ske« og »alles øjne er nu rettet mod Anders«. For bare et halvt år siden var alle iagttagere overbeviste om, at Fogh Rasmussen gik efter et europæisk topjob. Men med den fornyede traktatkrise i Europa er tingene mere usikre i dag, dog nævnes han fortsat som en mulig kandidat til en toppost i NATO.

Indtrykket er, at det i øjeblikket er de Konservative, som kører med klatten. Flere bemærker, at det er naturligt, at de Konservative får luft under vingerne med en ny leder, men det foruroligende er, at Venstres modsvar – Lars Løkke Rasmussen – bliver kasseret: »Han skal passe på, at han ikke bliver overhalet af en Søren Gade (forsvarsminister, red.)«, bemærker en fra gruppen.

Dygtigt lederskifte
Andre holder mere fokus på, at de Konservative generelt har haft en ualmindelig dygtig måde at tackle lederskiftet på.

»De Konservative har sat sig fuldstændig på det. De har kørt det her helt uden om Fogh, og med Lene Espersen som leder kan de godt få gang i den. Det er da et problem for os, hvis hun nu bare kører med fuld fart, og vi tøffer rundt med Birthe Rønn,« siger en kilde i folketingsgruppen.

En anden kilde tvivler ikke på, at de Konservative kommer til at opleve fremgang med Lene Espersen ved roret, og det store spørgsmål er, hvem der skal levere mandaterne, hvis lillebror i VK-samarbejdet virkelig får vokseværk. Politisk ordfører Inger Støjberg ser dog på situationen med ophøjet ro.

»Lene Espersen er utrolig god, men det skal vi da bare være glade for. Det vigtige her er, at vi holder sammen som et hold og bevarer det gode samarbejde, og jeg kan ikke se, at vi ikke skulle kunne fortsætte det,« siger Inger Støjberg.

I øvrigt mener hun, at målingen mellem Lars Løkke Rasmussen og Lene Espersen er »vildledende« fordi Løkke ikke er politisk leder som Espersen, og fordi han ikke er statsministerkandidat.

»Nu har Lene Espersen nyhedens interesse, og det er altså Anders Fogh, der er vores statsministerkandidat. Så det giver ingen mening,« siger Inger Støjberg.

Stemningen i Venstre var i forvejen en anelse trykket, fordi folketingsgruppen gennem nogen tid har følt sig kørt over af ministerholdet. Flere ordførere føler, at de ikke bliver hørt af ministrene, inden de offentliggør deres planer.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger, så var det netop et alvorligt emne på et gruppemøde, der blev holdt samme dag, som ministrene var samlet til seminar på Havreholm Slot. Medlem af gruppeledelsen Anne-Mette Winther Christiansen siger til oplysningerne om, at gruppemedlemmerne i øjeblikket føler sig hægtet af:

»Det har jeg ingen kommentar til.«