Konservative i opgør med regeringen om ulandsbistand

De Konservative kræver udviklingsbistanden friholdt for besparelser, men er villige til markant omlægning: Står det til partiet, skal kun Afrika modtage dansk udviklingshjælp, og den humanitære bistand skal fordobles. Kravet truer regeringens plan om en blå finanslov.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en klar afvisning af regeringens plan om at beskære dansk udviklingsbistand og et krav om markant omlægning af bistandsmidlerne udfordrer de Konservative regeringens ambition om at få forhandlet et blåt finanslovsforslag på plads.

De Konservative er »fuldstændigt uenige« i regeringens oplæg til at skære i udviklingsbistanden, siger Naser Khader, udenrigs- og udviklingsordfører hos de Konservative:

»Situationen er ikke til nedskæringer. De penge, man kan spare på kort sigt, vil føre til større problemer og udgifter senere. Det vil være uklogt.«

I Berlingske i går forklarede finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), at regeringen vil skære udviklingsbistanden, som i dag koster 0,8 procent af BNP, ned til 0,7 procent. Det vil udløse godt og vel et par milliarder kroner og sikre, at regeringen ifølge finansministeren opnår »en ansvarlig sikkerhedsafstand« til grænserne i den danske budgetlov. Men ministeren gør regning uden vært, advarer de Konservative:

»Man kan ikke ignorere os, for vores stemmer er afgørende. Man kan ikke få en blå finanslov uden os,« siger Naser Khader.

»Vi er imod at spare på de midler, der eksempelvis skal sikre, at forholdene bliver mere tålelige i flygtningelejrene i nærområderne til de konflikter, hvor alle flygtningene kommer fra. Faktisk mener vi, at den humanitære bistand skal sikres langt flere midler end i dag,« siger Naser Khader.

I finansloven for 2015 er der afsat 17,7 mia. kr. til dansk udviklingsbistand. Heraf er ti procent afsat til humanitær bistand som eksempelvis nødhjælp eller hjælpearbejde. De Konservative afviser ikke blot at beskære den samlede ramme for bistanden. Partiet ønsker også markante omlægninger, så den humanitære bistand vil udgøre 25 procent af det samlede beløb.

»Situationen har ændret sig. Vi er klar til at skære alt andet end Afrika bort, men i øvrigt også til at nedlægge projekter i Afrika for at kunne øge den humanitære, akutte nødhjælp,« siger Naser Khader.

Ensidig støtte til Afrika bakkes dog ikke op af Folketingets to største partier, Socialdemokraterne og DF. Men udenrigsordfører Mette Gjerskov (S) , betegner det som en glædelig nyhed, at K vil frede bistanden.

»Så bliver der ikke skåret ned, for de har de afgørende stemmer,« siger Gjerskov, der tilføjer et »hurra«.

K går også til finanslovsforhandlinger med kravet om lempelser på grundskylden. Umiddelbart ligner det en selvmodsigelse at kræve en dyr lempelse og samtidig udelukke en nedskæring i bistandsmidlerne som mulig finansieringskilde, men det afviser Khader:

»Det er forkert at koble de to ting sammen. Vi møder op med begge krav til forhandlingerne,« siger han.

Finansordfører Jacob Jensen (V) noterer sig ønskerne:

»Havde vi pengene til det, ville vi langt hen ad vejen gerne gennemføre de Konservatives ønsker. Men man skal have finansieringskilder til ønskerne, og det har jeg ikke set fra Konservative endnu,« siger han.