Konservative frygter for tilliden til sundhedsvæsenet

Det er dybt bekymrende, at Sundhedsstyrelsens tilsyn halter på hele 52 punkter, mener de Konservative. Partiets sundhedsordfører opfordrer ministeren til at »få styr på det her«.

Sundhedsordfører Mai Mercado (K) opfordrer sundhedsminister Nick Hækkerup (S til at »lægge sig i selen og få styr på det her«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Det handler i sidste ende om patientsikkerhed, og derfor er det »dybt bekymrende«, at der ifølge en ekspertgruppe er brug for at forbedre Sundhedsstyrelsens tilsyn på mere end 50 punkter, mener de Konservative.

»Det handler om, at vi skal kunne have tillid til vores sundhedsvæsen. Der har jo tydeligvis manglet nogle kontrolforanstaltninger, og derfor er det særligt vigtigt, at der ikke blot kommer en rapport til efteråret, men at ministeren allerede nu får taget hånd om de her kritikpunkter,« siger sundhedsordfører Mai Mercado (K).

Berlingske skriver onsdag, at en international ekspertgruppe efter en kulegravning af Sundhedsstyrelsens tilsyn konkluderer, at der på 52 punkter er behov for at forbedre tilsynet, som skal sikre, at danske patienter ikke overmedicineres, fejlopereres eller diagnosticeres forkert.

På baggrund af rapporten varsler sundhedsminister Nick Hækkerup (S) ændringer i Sundhedsstyrelsen. Inden udgangen af september skal Sundhedsstyrelsen blandt andet fremlægge en handlingsplan for, hvordan de 52 anbefalinger skal implementeres.

Men det er ikke tilstrækkeligt, mener Mai Mercado.

»Jeg er altid bekymret, når en kontrolfunktion skal kontrollere sig selv, og derfor havde jeg håbet, at man havde bredt det lidt mere ud fra ministeriets side og eventuelt også havde inddraget nogle eksterne partnere,« siger hun.

Ifølge den konservative sundhedsordfører er der nemlig god grund til, at Nick Hækkerup »lægger sig i selen og får styr på det her«:

»Det kan ikke være sådan, at vi skal være bekymrede for, om den behandling, vi får, er god nok. Det er vigtigt, at ministeren ikke venter til efter sommerferien, men at han allerede nu træffer de nødvendige foranstaltninger,« siger Mai Mercado.

Rapporten peger ifølge Berlingske blandt andet på, at der er behov for »betydelige forbedringer« i samarbejdet mellem Sundhedsstyrelsens hovedkontor i København og de embedslæger rundt omkring i landet, som håndhæver og konkret udfører dele af styrelsens tilsyn.

Kulegravningen af Sundhedsstyrelsen blev bestilt af tidligere sundhedsminister Astrid Krag (S) for et år siden. Det skete blandt andet som konsekvens af Berlingskes artikler om mødre, der havde født hjerneskadede eller døde børn, efter at deres fødsel blev sat i gang med fødselspræparatet Misoprostol.