Konservative finder ekstra vandregning uspiselig

Det er uacceptabelt, at virksomheder og borgere skal betale ekstra milliardregning for vandet, siger de Konservatives miljøordfører, Daniel Rugholm.

De Konservative finder det helt uspiseligt, at en række af landets vandværker kan blive tvunget til at sende en ekstraregning på op til 900 kroner for det årlige vandforbrug ud til danskerne.

Det siger partiets miljøordfører Daniel Rugholm (K) forud for et møde onsdag mellem partierne bag den såkaldte vandsektorlov fra 2009.

Loven banede vejen for, at de kommunale vandforsyninger blev skilt ud i aktieselskaber, men indeholdt samtidig en uventet skatteregning på tre-fire milliarder kroner. Og regningen ser nu ud til at havne hos vandselskabernes kunder.

»Det har aldrig været hensigten, at børnefamilier over hele landet skal betale 500-900 kroner ekstra om året for vandet. Vi har også eksempler på virksomheder, der kommer til at betale flere hundredtusinde kroner ekstra. Det var slet ikke intentionen i sin tid, og vi vil gerne finde en løsning, så vi sparer familer og virksomheder for ekstraregningen,« siger den konservative miljøordfører.

Han mener, at forudsætningerne for loven har vist sig ikke at holde stik.

»Da vi lavede loven i 2009, spurgte vi ind til, hvad skatteprovenuet ville være, og svaret var, at man ikke forventede noget provenu på kort og mellemlangt sigt. På lang sigt ventede man et årligt skatteprovenu på op mod 100 millioner kroner. Men allerede det første år blev der betalt cirka 275 millioner kroner i skat, og det var langt mere end forventet,« siger Daniel Rugholm.

»Nu har vi så fået de seneste tal, som viser at der er udsigt til en ekstra regning på op til fire milliarder kroner. Det viser, at der er nogle forudsætninger, der ikke har holdt, og så skal vi ikke være for stolte til at gå tilbage og kigge på, om det var den forkerte model, vi valgte,« siger K-ordføreren.

Spørgsmål: Fik I dårlig rådgivning, da I træf beslutningen tilbage i 2009?

»Nu er der ikke så mange af os, der er i forligskredsen, som også var med dengang. Jeg mener heller ikke, det er så relevant, hvem der begik fejl. Jeg har en meget pragmatisk tilgang til det her, og det er, at vi skal finde en løsning. Det handler ikke om at placere skyld,« siger Daniel Rugholm.

Partierne bag vandsektorloven mødes onsdag eftermiddag for at drøfte sagen.