Konservative bad om penge fra tobaksindustri før valg

Borgerlige politikere har de seneste seks år modtaget over en kvart million kr. fra tobaks­relateret industri i Danmark. I flere tilfælde ansøgte politikerne selv om pengene. Kræftens Bekæmpelse mener, det er på kant med WHO-regler. Læger opfordrer politikerne til at lægge alt frem.

De Konservative kæmpede imod EUs tobaksdirektiv - og bad om penge hos industrien. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tobaksindustrien har i årenes løb fået færre venner i Folketinget.

Brede flertal – inklusive Det Konservative Folkeparti – har de seneste årtier indført regler, der skal begrænse rygning i det offentlige rum og således mindske de store sundhedsmæssige konsekvenser for befolkningen. Men i flere afgørende tilfælde har de Konservative og andre partier sagt fra. Da den siddende regering ville stramme op og indføre et totalt rygeforbud på skoler og børneinstitutioner, sagde de Konservative stop ligesom resten af partierne i blå blok. Det har ofte handlet om den personlige frihed. Men har også gavnet tobaksproducenterne.

Nu viser det sig, at Det Konservative Folke­parti sideløbende har opsøgt tobaks­industrien for at bede om tusinder af sponsor­kroner til partiet, og at de Konservative modtog den største enkeltdonation fra Scandinavian Tobacco Groups fond ved valget i 2011. Det er konklusionen på baggrund af en række samtaler, som Berlingske har haft med centrale aktører i den danske tobaksindustri.

For gammelt venskabs skyld

Flere repræsentanter fra tobaks­industrien sætter nu for første gang beløb på, hvor mange penge de har sendt i retning af politikerne, men selv om industrien i mange år har støttet udvalgte politikere og partier på Christians­borg, ønsker de mest centrale aktører ikke at fortælle præcist, hvilke politikere de har sponsoreret de seneste år.

Én af dem er Scandinavian Tobacco Group, som i årevis har støttet særligt Venstre og de Konservative med ukendte beløb. Langt nede i Det Konservative Folkepartis regnskab fremgår det, at en fond ved navn STG Gavefond gav over 20.000 kroner til partiet i valgåret 2011. Fonden tilhører det gamle tobakskompagni, som blev til ved en fusion i 1961 af de tre tobaksfabrikker Chr. Augustinus Fabrikker, C.W. Obel og Færchs Fabrikker.

Scandinavian Tobacco Group oplyser nu til Berlingske, at virksomheden de seneste seks år har støttet partier og enkelt­kandidater med et beløb på i alt cirka 130.000 kroner. Det Konservative Folkeparti var topscoreren, da partiet fik 50.000 kroner ved det seneste folketingsvalg, efter at partiet selv havde søgt om det.

»Vi støtter efter ansøgning, og hvis man tager tiden fra 2009 og frem til i dag, så har vi støttet forskellige politiske partier seks gange. De fem af gangene var med beløb på mellem 10.000 og 20.000 kroner, og den sjette gang var til de Konservative,« siger Kasper Bach Habersaat, der er kommunikations­direktør i Scandinavian Tobacco Group.

Han fortæller, at beløbene oftest er givet for »gammelt venskabs skyld«, men afviser, at tobaksvirksomheden forventer at få en modydelse for pengedonationerne.

Jagten på politiske sponsorer er for de Konservatives vedkommende fortrinsvis lagt i hænderne på partiets generalsekretær, Martin Dahl. Han har ikke ansøgningen foran sig, men vurderer, at det er sandsynligt, at partiet har søgt om pengene per brev.

»Det er højest sandsynligt, at vi har sat os i forbindelse med dem og skrevet et brev til dem, men jeg kan ikke huske det konkret,« siger han.

Hos brancheforeningen Tobaksindustrien er direktør Jens Hennild også indstillet på at afsløre lidt af de ellers så hemmeligt­stemplede beløb, som brancheforeningen giver til politikerne. Han vil ikke afsløre, hvor ofte tobaksindustrien støtter politikerne, men siger, at den giver »under 100.000 kroner« i de år, brancheforeningen vælger at yde bidrag. Samtidig fortæller han, at Tobaks­industrien aldrig har givet penge til hverken de Radikale eller partier til venstre for midten, at »en række partier« får beløb lige under 20.000 kroner, og at Det Konservative Folkeparti fik 20.000 kroner i ikke-valgåret 2012. Resten vil han ikke ud med.

»Når vi er nede i de her beløb på årlig basis, så tror jeg ikke, at det kan aftvinge den helt store mistanke om, at man dermed køber sig afgørende politisk indflydelse. I så fald er det i hvert fald et meget billigt produkt,« siger Jens Hennild og griner højt.

K-kritik af EUs tobaksdirektiv

De Konservative har de seneste år flere gange sagt fra over for en øget tendens til at ville regulere folks tobaksforbrug. I 2013 erklærede de Konservatives gruppe­formand, Brian Mikkelsen, sig »moderat positiv« over for at lette tobaksafgifterne, og senere på året udtalte de Konservatives medlem af Europa-Parlamentet, Bendt Bendtsen, sig stærkt kritisk overfor EUs nye tobaksdirektiv. Han var bekymret for, at de nye regler ville ramme den danske produktion af blandt andet pibetobak og cigarer. Udtalelser, der blev bemærket i tobaks­industrien, da Scandinavian Tobacco Group er verdens største aktør inden for pibetobak samt Europas største inden for cigarer.

»Så kan vi forhåbentlig nå at stoppe dette lovsjusk og reelt få fokus på de unge og lade de voksne, ældre rygere træffe deres eget valg. Alternativet er, at der snart kun vil være asken tilbage af den danske tobaks­industri,« skrev Bendt Bendtsen i et indlæg i Nordjyske Stiftstidende den 9. september sidste år.

Også Chr. Augustinus Fabrikker har over en årrække været en stabil pengedonor til Venstre og de Konservative. Selskabet, der kan dateres helt tilbage til år 1750, har opbygget sin formue i tobaksindustrien, men har i dag en række andre aktiviteter ud over medejerskabet af Scandinavian Tobacco Group.

Administrerende direktør Tommy Pedersen oplyser, at selskabet flere gange har givet støtte i forbindelse med valg til Folketinget. Senest ved valget i 2011.

»Der mener jeg, at vi gav 50.000 hver til Venstre og de Konservative. Vi har ikke systematisk givet støtte ved hvert folketings­valg, men nogle gange har vi fundet, at debatten godt kunne tåle lidt liv på den ene side, og så har vi givet,« forklarer han og tilføjer, at selskabet også interesserer sig for lovgivning på for eksempel fondsområdet.

Lægerne undrer sig

De nye oplysninger om tobaksindustriens partistøtte vækker opsigt hos Læge­foreningen.

Formand Mads Koch Hansen henviser til, at det ikke er mere end en måned siden, at nye, stramme åbenhedsregler for lægers relation til medicinal­industrien trådte i kraft. Fra nu af skal læger og andet sundhedspersonale oplyse beløb og detaljer om deres eventuelle samarbejde med medicinalvirksomheder og lægge det åbent frem på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Reglerne blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget. Kun Liberal Alliance stemte imod. Derfor undrer læge­formanden sig stærkt over, at der ikke gælder de samme regler for politikerne selv.

»Jeg synes, at det er ekstremt problematisk med lukkethed. Der er risiko for, at den slags afhængighedsforhold kan påvirke de beslutninger, der bliver taget. Det gør det i hvert fald, når det drejer sig om læger. Her har man undersøgt, at samarbejdet med for eksempel medicinalindustrien kan påvirke de beslutninger, som man tager som læge. En del af samarbejdet er direkte forbudt. Men åbenhed gælder åbenbart ikke for de politikere, som har lavet loven, eller for tobaks­industrien, som, vi tilmed ved, har meget, meget stor negativ betydning for folks sundhed,« siger Mads Koch Hansen.

Han opfordrer derfor tobaksindustrien til at lægge alt frem og politikerne til at skabe maksimal åbenhed om partistøtten.

»Jeg tror, at man er meget naiv, hvis man tror, at man ikke kan blive påvirket af, hvem der betaler til en,« siger lægeformanden.

Også hos Kræftens Bekæmpelse rynker man brynene over den økonomiske støtte fra tobaksindustrien. Faktisk mener Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef hos Kræftens Bekæmpelse, at politikere, der modtager støtte fra tobaksproducenterne bevæger sig på kant med loven, da Danmark i 2004 ratificerede en verdens­omspændende WHO-konvention om tobak, hvor vi blandt andet har skrevet under på at ville »gøre en ekstra indsats« for at beskytte sundhedspolitikken »mod tobaksindustriens handelsmæssige og øvrige interesser«.

»Med det i baghovedet kan man godt undre sig over, at man som politiker vil tage imod penge fra tobaksindustrien. Det kunne godt se ud som om, at det er på kant med konventionen,« siger hun.

Bryggerierne støtter også

Landets læger udpeger også ofte alkohol som en af de store syndere, når årsagen til mange danskeres livsstilsproblemer skal udpeges. Ifølge Berlingskes oplysninger har Bryggeriforeningen også givet parti- og politikerstøtte igennem en årrække. Af en omfattende aktindsigt på flere tusind sider fra landets kommuner og regioner fremgår det, at både Venstres finansordfører, Peter Christensen, Venstres landsorganisation og de Konservative i Gentofte har modtaget over 20.000 kroner fra de danske bryggerier gennem de seneste år.

Hvem, der eventuelt ellers har modtaget penge, ønsker foreningens kommunikations­chef, Per Sten Nielsen, ikke at oplyse. Han nøjes med at konstatere, at foreningen følger de gældende regler.

»Vi har ikke yderligere kommentarer,« siger han.

Lægeforeningens formand ser også gerne mere åbenhed om bryggeriernes støtte, men tilføjer, at alkohol sundhedsmæssigt ikke er »i den samme liga som tobak«.

»Rent medicinsk er tobaksforbrug entydigt skadeligt, mens et moderat alkoholforbrug slet ikke kan kædes sammen med sygdom på samme måde,« siger Mads Koch Hansen.

International kritik

De danske partistøtteregler er på ny til debat og har atter fået international kritik, da Greco, der er Europarådets enhed til bekæmpelse af korruption, så sent som i sidste måned stemplede de danske partistøtte­regler som »globalt utilfredsstillende«. Reglerne gør det muligt for politikerne at hemmeligholde store donationer og skaber dermed grundlag for korruption, lyder anklagen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, men partiets generalsekretær, Martin Dahl, ser ingen grund til bekymring og mener ikke, at det betyder noget, hvor donationerne kommer fra, eller om man selv har ansøgt om pengene.Men risikerer I ikke at sætte jer i politisk gæld, når I får penge fra en interessent?»Det gør vi under ingen omstændigheder. Hvis man giver penge til os, giver man penge til vores kampagner, og så medvirker man til, at vores budskaber når ud i aviserne, på internettet eller på gaden. Så har vi gerne en dialog undervejs om, hvordan det politiske snit skal være. Den dialog har vi løbende med interessenter, borgere, virksomheder og organisationer, men det har ikke noget at gøre med, om man giver penge til vores kampagner,« siger Martin Dahl.Har jeres politikere også haft dialog med tobaksindustrien om for eksempel tobaks­afgifterne?»Det har de da givetvis. Tobaksindustrien har jo flere organisationer herhjemme, som fortæller om beskatning af tobaks­produkter og helbredskonsekvenser af rygning og andet. Vi lytter til de mennesker, som driver virksomheder,« siger de Konservatives generalsekretær , Martin Dahl.

Inden for de kommende ni måneder skal der igen være folketingsvalg, og endnu en gang er forventningen, at det bliver det dyreste valg målt på private donationer. Scandinavian Tobacco Group forventer også at være klar i kulissen med nye donationer til politikerne.

»Hvis der kommer ansøgninger, må vi kigge på det og tage det derfra. Gad vide, om vi ikke ender med et beløb, der svarer til, hvad vi har givet ved de foregående valg,« siger kommunikationsdirektør Kasper Bach Habersaat.