Konservative advarer Pia K. om fremtidigt samarbejde

Dansk Folkeparti risikerer at blive sat uden for døren på flere politiske områder, hvis de indgår aftaler uden om regeringen, advarer de Konservative. DFs fælles fodslag med S om jobplanen møder kritik fra flere kanter.

Hvis Dansk Folkeparti gør alvor af den stadig mere tiltagende politiske flirt med Socialdemokraterne og rent faktisk finder på at lave politik uden om VK med Helle Thorning & Co., vil forholdet mellem støttepartiet og regeringen blive »mere anstrengt«. Sådan lyder de advarende ord fra de Konservatives politiske ordføerer, Henriette Kjær.

Dansk Folkeparti har været regeringens trofaste støtteparti siden 2001, men et seriøst forhold mellem S og DF uden om vil give et nyt politisk billede, mener Kjær. For regeringen kan nemlig også samarbejde til andre sider.

»Hidtil er vi blevet enige med DF om en række politiske emner, og vi har også været enige om finansieringen. Det er selvfølgelig en ny situation, hvis de nu laver et flertal uden om regeringen og dermed påtvinger regeringen at skulle føre nogle ting ud i livet, som vi dybest set ikke er enige i,« siger Henriette Kjær.

Hvad kan det betyde?

»Det kan betyde et mere anstrengt forhold mellem DF og regeringspartierne.«

Og hvad kan det så betyde i praksis?

»Vi er enige med DF i mange ting, og vi vil gerne samarbejde med dem. Men så kan der være andre områder, hvor vi kan blive meget enige med de Radikale og Socialdemokraterne, og det må vi se, som sagerne nu kommer,« siger Henriette Kjær, der understreger, at DF er i sin gode ret til at tale med Socialdemokraterne.

»Vi har ikke hånd og halsret over Dansk Folkeparti. Statsministeren har sagt, og det mener vi også, at vi nu skal prøve at lave brede forlig. Og når DF og S lægger op til, at de vil lave noget sammen, så må vi lytte til dem og prøve at få skruet noget sammen, hvor de indgår i et fælles forlig,« siger hun.

Ellers er Henriette Kjær ligefrem glad for, at Dansk Folkeparti taler med Socialdemokraterne om jobplanen.

»For det har at gøre med udlændingeområdet, hvor DF ellers tidligere har sagt, at de har forlig med regeringen. Nu har de så åbnet op og vil samarbejde med Socialdemokraterne,« konstaterer Henriette Kjær, der er sikker på, at regeringen nok skal kunne tale sig til rette om jobplanen med de to partier.

Anderledes hårde ord lyder fra Ny Alliances finansordfører Anders Samuelsen.

»Det er dybt bekymrende, at globaliseringsangsten nu også har ramt Socialdemokraterne. Der er kun én grund til, at vi trods advarsler om inflation og lønpres har holdt gang i højkonjunkturen, og det er, at vi hele tiden har udvidet arbejdsstyrken og arbejdsudbuddet,« siger han.

Uhellig alliance
De Radikales finansordfører Morten Helveg Petersen er også fortørnet. Først kom Ny Alliance, og nu er der så også opstået en »uhellig alliance«, mener han.

»Hvis det her er udtryk for, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti finder sammen i en uhellig alliance, hvor Danmark skal bo i en osteklokke, så er vi lodret imod. En ansvarlig økonomisk politik kræver, at vi skaffer flere mennesker til arbejdsmarkedet, og her er en reform af udlændingeområdet afgørende,« siger Morten Helveg Petersen.

Ligesom de Konservatives Henriette Kjær maner Venstres politiske ordfører dog kamphanerne til ro.

»Jobplanen og kvalitetsreformen hænger jo sammen, men lad os nu se, når forhandlingerne går i gang. Jeg tror nu nok, at vi skal finde en bred løsning, og jeg ser umiddelbart ikke noget unaturligt i, at ledere fra de forskellige partier mødes på tværs og drikker en kop kaffe. Jeg tror ikke, Dansk Folkeparti vil lave en aftale uden om regeringen,« siger Inger Støjberg.