Konservativ Ungdom vil have gentlemanaftale mod partihop

De politiske partier bør indgå en gentlemanaftale og afvise partihoppere, mener landsformanden for Konservativ Ungdom.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I kølvandet på afgående miljøminister Ida Aukens (R) skifte fra SF til de Radikale, der kom kort efter hendes nu tidligere partifælle og ministerkollega Astrid Krags (S) ryk til Socialdemokraterne, foreslår formanden for Konservativ Ungdom, at man indfører en »gentlemanaftale«, hvor de politiske partier afviser afhoppere midt i en valgperiode.

»Den seneste tids mange partiskift har taget overhånd. Det fjerner troværdighed hos politikere, og borgerne kan ikke længere føle sig sikre på, hvilken politik de får for deres stemme. Det er en meget skidt udvikling, og det skal der gøres noget ved,« lyder det fra landsformand for Konservativ Ungdom Kristoffer Beck.

Professor og valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager slog fredag fast over for Jyllands-Posten, at det er svært at forhindre politikerne i at skifte parti, da de vælges personligt og ikke som partirepræsentanter og har ret til at skifte.

Kristoffer Beck foreslår derfor, at der indføres en aftale, hvor partier ikke optager andre partiers medlemmer midt i en valgperiode, hvis de pågældende partiskiftere kommer med et mandat, de har fået via partistemmer:

»Selvfølgelig skal folk have lov til at blive klogere, ændre holdning og skifte parti, men de skal ikke bare kunne tage deres mandat med over i et nyt parti. De bør overlade deres plads til en, der vil repræsentere det parti, de er valgt for, og så må de vente på et nyt valg, hvor de så kan blive valgt for deres nye parti«.