Konservativ advarsel: Samuelsen kan sende blå blok på tiårig ørkenvandring

Anders Samuelsens krav om topskattelettelser på fem procentpoint kan betyde et farvel til magten og mulighederne for at gennemføre borgerlig politik i 10 år, mener Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen. Han stiller samtidig spørgsmålstegn ved, om det demokratiske styre kan fungere under ultimative krav.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliance har gjort det til et ultimativt krav, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint for alle topskatteydere op til 2025-forhandlingerne.

Sker det ikke, vil LAs partiformand, Anders Samulesen, aktivt stille et mistillidsvotum til den siddende regering.

I weekenden skete der så det, der aldrig er sket før: Dansk Folkeparti stillede et ultimativt krav før en større politisk forhandling. På partiets landmøde i Herning gjorde DF-formanden, Kristian Thulesen Dahl, det utvetydigt klart, at Dansk Folkeparti ikke kan acceptere Liberal Alliances ultimative krav på en lettelse i topskatten på fem procentpoint til alle topskatteydere.

Den politiske hårdknude, der i sidste ende kan resultere i et folketingsvalg, kan få det borgerlige flertal til at famle efter magten i mange år, advarer Konservative Folkepartis formand, Søren Pape Poulsen, nu forud for partiets landsråd i weekenden.

»Hvis vi får et valg og taber magten, så ser det ud til en ørkenvandring af dimensioner for at komme tilbage. Derfor håber jeg virkelig også, at man kan besinde sig. Hvis vi smider magten på denne her måde, har jeg svært ved at se, hvordan vi kommer tilbage. Det sagtens tage 10 år eller mere,« siger han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har i regeringens 2025-udspil, der skal sætte rammerne for Danmarks økonomi de næste ni år, foreslået at sænke topskatten med fem procentpoint på indkomst op til en million kroner. Men det skatteudspil har Anders Samulesen afvist: Topskatten skal sænkes hele vejen op, hvis regeringen skal overleve. Et krav, som Søren Pape Poulsen »slet ikke forstår«.

»Det er saftsuseme bedre, at danskere, der betaler topskat, får en skattelettelse op til en million kroner, end at ingen gør. Hvis Anders Samuelsens logik er, at vi skal droppe det, fordi der nok kommer en dag, hvor det bliver bedre, så er den dag lidt langt væk,« siger han.

»Vi vil hellere have et mindre skridt fremad end bare at stå og hoppe på stedet. Kan man ikke få alt, hvad man vil have, så kan man måske komme et lille stykke af vejen. Jeg er ærgerlig over, hvis LAs ultimatum betyder, at hårdtarbejdende danskere nu går glip af en skattelettelse, fordi at det her falder til jorden,« siger Søren Pape Poulsen.

Pape: LAs krav kan skabe en ny normal

Ifølge ham er blå blok »ved at smide det borgerlige Danmark ud med badevande, fordi der bliver stillet ultimative krav«. Hvis de politiske 2025-forhandlinger ender med, at Anders Samuelsen får sit ultimative krav opfyldt, stiller Pape spørgsmålstegn ved, om det simpelthen kan ændre selve Folketingets arbejdsform i en uheldig retning.

»Hvis LA kommer igennem med det her, hvad bliver så det nye normale? Det bliver, at alle partier går ind til forhandlinger og siger: Hvis ikke vi får det her, så vælter vi regeringen. Sådan kan vores folketing ikke arbejde. Det er helt vildt skræmmende, hvis det er sådan en dagsorden, vi skal til at have. Skal vi så til at have valg hvert andet år? Spørgsmålet er, om det er i danskernes interesse,« siger han.

Frygter du for den parlamentariske situation på Christiansborg, hvis det kommer så vidt at regeringen bliver væltet?

»Frygt er et meget stort ord. Men jeg tror, at Enhedslisten sidder og kigger på, hvad der foregår herovre i øjeblikket. Hvis vi får en tendens til, at vi vælter regeringer som parlamentarisk grundlag, fordi vi ikke er med i en aftale eller får vores vilje 100 procent, hvordan skal folkestyret så fungere?« siger Søren Pape Poulsen.

Liberal Alliances politisk ordfører og gruppeformand, Simon Emil Ammitzbøll, fortæller, at partiet stadig satser på, at de blå partier kan nå til enighed om en 2025-aftale.

»Det er almen kendt, at Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har haft forskellige strategier. Jeg tror stadig på, at der kommer en aftale. Jeg vil advare imod, at vi skal tilbage til »gammel normal«, hvor mindre borgerlige partier ikke fik noget igennem,« siger han