Kongehuset udskyder omstridt besøg på Færøerne

Kongehuset har alligevel droppet at besøge Færøerne tre dage før folketingsvalget. Fornuftigt, mener redaktøren for en af landets største aviser, fordi det royale stjernestøv kunne påvirke valget. Men færingerne er alligevel ærgerlige.

Dronning Margrethe og prins Henrik kommer alligevel ikke til Færøerne i denne omgang. Folketingsvalget kom i vejen. Her besøger regentparret Mykines i 2010. Arkivfoto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TORSHAVN: I næste uge skulle kongehuset have besøgt Færøerne som en del af regentparrets årlige sommertogt.

På turen skulle færøske børn og ældre fra de smukke grønne bygder og fra hovedbyen, Torshavn, vinke til og hilse på Dronningen, der er overhoved for hele rigsfællesskabet, som Færøerne er en del af.

Men Dronningen skulle også rejse rundt med Færøernes lagmand, Kaj Leo Johannesen, der svarer til Danmarks statsminister og repræsenterer det liberale Sambandspartiet. Og det ville betyde, at det borgerlige parti, som lige nu sidder på et af de to færøske folketingsmandater, ville få massiv medieeksponering kun få dage før valget.

Da folketingsvalget i øvrigt fylder meget lidt i den færøske offentlighed, og kapløbet mellem de to blokke i dansk politik er så tæt, at der i flere meningsmålinger kun skal et enkelt mandat til for at tippe statsministerposten, kunne Dronningens besøg i yderste fald have betydning for, hvem der bliver statsminister i Danmark.

Og det fik i sidste uge flere danske folketingspolitikere til at opfordre hoffet til at aflyse turen, hvilket kongehusets pressechef, Lene Balleby, dengang afviste. Men nu har kongehuset tilsyneladende taget konsekvensen af den megen debat og udskudt besøget, der har været planlagt i et år.

Beslutningen ærgrer færingerne, der havde glædet sig til royalt besøg:

»Det er da lidt trist. Jeg tror ikke, det ville påvirke noget som helst til valget. Og alligevel aflyser de, selv om de først sagde, det var o.k. Det er kedeligt, synes jeg,« siger Harriet Joenssen, som Berlingske møder i Sørvagur.

Kongehuset selv begrunder ikke kovendingen med politiske argumenter, men skriver blot i en kortfattet pressemeddelelse, at »den endelige tilrettelæggelse af folketingsvalget på Færøerne viser, at det ikke bliver muligt at gennemføre programmet i forbindelse med Regentparrets besøg som planlagt«.

Middag og TV-debat faldt sammen

Rent praktisk faldt den planlagte middag med Dronningen og de færøske lagtingspolitikere nemlig sammen med en TV-debat op til valget, hvor de samme politikere skulle deltage. Og da ingen af arrangementerne kunne flyttes, blev resultatet i sidste ende at rykke hele turen. Ifølge politikere og iagttagere er der dog ingen tvivl om, at det royale stjernestøv ville vække politisk debat i et samfund, hvor ganske få hundrede stemmer kan flytte mandatfordelingen mellem de fire største partier. Som Sjurdur Skaale, folketingskandidat for Javnaðarflokkurin, som svarer til Socialdemokraterne, siger:

»Det er klart, at hvis Sambandspartiet (som lagmanden repræsenterer, red.) får et mandat med en lille margin, vil nogen spørge, om det var Dronningen, der forærede de borgerlige magten.«

Og netop den risiko – teoretisk eller ej – er god grund i sig selv til at udskyde besøget, mener Sveinur Tróndarson, der er redaktør for avisen Dimmalætting.

»Uanset om eksponeringen ville tippe i det ene eller andet partis retning, ville det med sikkerhed skabe debat om resultatet. Det ville være meget usmart og uheldigt, så det virker passende, at besøget er blevet udsat, selv om man nok burde have truffet beslutningen noget før,« siger han.

Den seneste meningsmåling tyder lige nu på, at de to siddende partier – Socialdemokraterne og Sambandspartiet – vil genvinde deres mandater, men den færøske valgkamp går først rigtigt i gang de sidste tre-fem dage før valget.