Kongehuset får lønforhøjelse

Medlemmerne af kongehuset bliver ikke berørt af det rekordstore underskud på finansloven.

Dronning Margrethe og familien får en samlet lønstigning på 1,9 mio. kr. til næste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statens finanser har det skidt, men der bliver ikke sparet på lønningerne til de kongelige.

Når finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremlægger finansloven kl. 13.00, kan medlemmerne af kongehuset kan se frem til en samlet lønstigning på 1.900.000 skattefrie kroner. Det har Ekstra Bladet gravet sig frem til.

Dermed går kongehuset fra en post på 69,3 millioner kroner til 71,2 millioner kroner på finansloven, der ventes at vise et tordnende underskud på 85 milliarder kroner. De knap to millioner kroner svarer til en lønstigning på 2,7 procent. Det lyder ikke just prangende, men i en tid, hvor mange almindelige lønmodtagere går kollektivt ned i løn for at bevare deres arbejdspladser, er det heller ikke skidt.

Samtidig ruller hele bruttolønnen direkte ind på de kongeliges lønkonto, da de er fritaget for at betale skat og moms.

400.000 kr. mere til Mary og Frederik
Den største lønstigning i kroner og ører får kronprinsparret. De indkasserer 400.000 kr. ekstra til næste år. Det er kronprins Frederik, der har råderet over de i alt 17,6 mio. kr., men han skal dog aflevere 1,8 mio. kr til kronprinsesse Mary. Hun får dermed 100.000 mere at gøre godt med i 2010, skriver Ekstra Bladet.

Prins Henriks løn i 2010 lander på 7,1 mio. kr., hvilket er 200.000 kr. mere end i indeværende år, mens de nybagte forældre, prins Joachim og prinsesse Marie, må nøjes med under halvdelen, nemlig 3,1 mio. kr.

Joachims ekskone, grevinde Alexandra, indkasserer præcis en million mindre, nemlig 2,1 mio. kr. Da hun nu er borgerligt gift og har erstattet prinsessetitlen med grevinde, kan hun dog ikke længere blive fritaget for at betale moms, når hun handler.