Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvert år bruger kommunerne tæt på en milliard skattekroner på social stofmisbrugsbehandling, men de færreste borgere kommer ud af deres misbrug efter et afsluttet behandlingsforløb. Det skriver psykologernes fagmagasin P.
Gennemsnitligt blev kun 34 procent af de borgere, som gennemførte et behandlingsforløb i 2012, stoffri eller fik reduceret deres stofmisbrug.
Det viser de seneste tal fra den såkaldte Stofmisbrugsdatabase, som kommunerne skal indrapportere til.
Det er kommunerne, der har ansvaret for at tilbyde behandling til borgere, der ønsker hjælp, og tallet vidner ifølge psykologernes formand, Eva Secher Mathiasen, om, at indsatsen ikke er god nok.
»Succesraten er ikke høj nok - især når man tager i betragtning, at de fleste stofmisbrugere i dag ikke er heroinafhængige og har kæmpet med mange års misbrug, men primært er yngre mennesker, som ryger hash eller tager kokain, og som ofte er i job eller under uddannelse,« siger Eva Secher Mathiasen til fagmagasinet P.
Ifølge Socialministeriets såkaldte sociale 2020-mål skal den gennemsnitlige andel af succesfulde behandlingsforløb i kommunerne være steget til mindst 50 procent frem mod 2020. Succesraterne ligger dermed langt under de politiske ambitioner på området.
Måltallene skal ifølge bekendtgørelsen fremgå af kommunernes såkaldte »kvalitetsstandard for social misbrugsbehandling«, men en gennemgang, som P har gennemført, viser, at mindst 63 af landets kommuner ikke har opstillet de påkrævede måltal i deres lovpligtige kvalitetsstandard.
Det skuffer social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V):
»Det er selvfølgelig ikke godt nok, hvis kommunerne ikke lever op til deres forpligtelse. Det forventer jeg, at de pågældende kommuner retter op på, og jeg vil bede Socialstyrelsen om at følge op på, at det sker. Det er afgørende, at vi har konkrete mål for behandlingen for misbrug og følger op på dem, så vi ved, om det vi gør, har en effekt,« skriver Karen Ellemann i et skriftligt svar.
Socialstyrelsen forventes senest ved udgangen af året at præsentere såkaldte nationale retningslinjer for social stofmisbrugsbehandling.