Kommunerne klar til armlægning med finansministeren

Kommunerne vil have et opgør med det forhadte omprioriteringsbidrag, når forhandlingerne med regeringen om kommunernes økonomi går i gang i begyndelsen af maj.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (tv.), er klar til at tage kampen op mod finansminister Claus Hjort Frederiksen (th.) om det omstridte omprioriteringsbidrag, som betyder, at kommunerne skal spare på budgetterne. Arkivfoto: Henning Bagger
Læs mere
Fold sammen

Han har kaldt det et valg mellem den gode, den onde og den grusomme løsning efter den berømte western af samme navn.

Og når kommunerne i begyndelsen af maj indleder de årlige forhandlinger om kommunernes økonomi med regeringen, peger pilen på den onde løsning, når man spørger formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm, om status på det omdiskuterede omprioriteringsbidrag.

Ordningen betyder, at kommunerne skal spare en procent på budgettet – i 2017 2,4 mia. kroner – og overføre besparelsen til regeringen.

Men selv om regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti har besluttet, at samtlige af de 2,4 milliarder kroner bliver sendt tilbage til kommunerne næste år, er omfordelingen stadig ødelæggende for kommunernes service til borgerne, mener Martin Damm.

Ifølge ham bliver kommunerne nemlig tvunget til at fyre pædagoger, ansatte i ældreplejen og andre kommunale medarbejdere på grund af besparelserne for blot få måneder efter at besætte de selvsamme stillinger for præcis de samme penge, som de lige har sparet.

»Sidste år skulle vi afskedige ansatte i ældreområdet, da vi vedtog budgetter i oktober. Så gik der halvanden måned, så blev der lavet en værdighedspakke, og så skulle vi til at ansætte de samme, vi lige havde fyret. Det giver jo ingen mening,« siger Martin Damm.

Dybt ødelæggende for planlægningen

Derfor er missionen for Martin Damm op til armlægningen med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) om næste års budgetter også klar: Omprioriteringsbidraget skal væk.

»Vi ønsker det absolut fjernet. Det er dybt ødelæggende for den kommunale planlægning, for du aner jo ikke, om du er købt eller solgt, eller hvad du skal budgettere efter,« siger han.

Martin Damm frygter, at pengene bliver sendt tilbage til kommunerne i bureaukratiske puljer, så de kommunale politikere reelt ikke kan forvalte dem inden for de områder, de ønsker at prioritere.

»Der er stadig et hav af ubekendte. Hvis pengene skal tilbage til kommunerne, er der jo ingen grund til at tage dem i første omgang. Hvis man vil give det ind over finansloven, så forstår borgerne ikke et pløk af det hele.«

Hvordan mærker I konkret det her ude i kommunerne?

»Når kommunerne skal fjerne en procent af deres udgifter, er langt størstedelen af vores udgifter løn, og så skal vi af med en procent af vores ansatte. Det kan jo ikke være anderledes. Hvis man så bagefter giver den ene procent tilbage igen, giver det jo ingen mening, for så skulle man bare lade være med at bede om dem.«

Når I i praksis at spare pengene, inden I får dem tilbage?

»Ja, det gør vi da. Kommunerne skal jo have lagt budget seneste 15. oktober, og finansloven lander sidst i november eller i begyndelsen af december. Så først beder de kommunalpolitikerne om at skære ned, og bagefter står regeringen på balkonen og siger til befolkningen: Se hvad vi kan, der bliver mere af det hele. Men hvis det er noget, man lige har fjernet, så er der jo ikke blevet mere af det hele.«

Er det ikke fair nok, at regeringen vil have lidt snor i kernevelfærden ude i kommunerne?

»Men det giver jo ikke nogen mening, at man først beder os spare penge, og så fører pengene tilbage. Omprioriteringsbidraget er lagt ind i budgetloven, og det er jo en systematisk nedskæring. I 2019 vil det alene være 7,2 mia kroner, vi skal spare. I forhold til i dag skal vi spare tre procent i 2019.«

Dansk Folkeparti ønsker at omfordele pengene mellem rige og fattige kommuner, hvad tænker du om den løsning?

»Ja, du kan godt se, det ikke rigtigt er til at se, hvad alt det her betyder. Det bliver jo en ejendommelig forhandling om kommunernes økonomi med alle de her ting. Det giver jo ikke nogen form for langsigtet tænkning,« siger Martin Damm.

Hos Venstre forstår man kommunernes frustrationer. Men det er nødvendigt at stramme op på kommunernes forbrug, mener finansordfører Jacob Jensen (V).

»Det er nu engang sådan, at vi er nødt til at have nogle rammer. Og vi har altid haft en økonomiaftale, der skulle forhandles med kommunerne før sommerferien. Det nye er så omprioriteringsbidraget, men det kender kommunerne også omfanget af før sommerferien. Derfor er det også en del af den budgetøvelse, kommunerne er ude i,« siger Jacob Jensen.

Også fra Dansk Folkeparti, der bakker regeringens omprioriteringsbidrag op, bliver der meldt hus forbi på kommunernes kritik. Omprioriteringsbidraget kan nemlig vise sig at være nøglen til et mere lige Danmark – noget KL aldrig er lykkedes med at skabe, siger partiets finansordfører, René Christensen.

»Martin Damm og KL kunne passende hjælpe med at lave en reel kommunal udligning, så vi fik et mere lige Danmark. Det er jo det, vi gerne vil bruge omprioriteringsbidraget til. Vi har 40 kommuner i dag, der er særligt vanskeligt stillede. De enkelte kommuners udfordringer og serviceniveau er vidt forskellige – selv med få kilometers afstand,« siger René Christensen.