Kommunerne kan spare over 20 milliarder

De 98 danske kommuner drives vidt forskelligt – sandsynligvis på 98 selvstændige måder. En analyse fra den liberale tænketank Cepos viser, at kommunerne samlet set kunne have sparet 21,7 milliarder i 2012, hvis de alle var drevet ligeså effektivt, som den mest effektive kommune.

Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En opgørelse i Berlingske Kommuneindeks viser, hvor meget service borgerne får for skattekronerne i de enkelte kommuner - service i form af dagtilbud, folkeskole, ældreområde, handicapområde, kultur og fritid mv. Opgørelsen viser, at især Nordsjællandske kommuner og en række små øer formår at levere rigtig meget service for skattekronerne.

Opgørelsen afslører, at der er forskel på, hvor meget service kommunerne formår at levere per skattekrone. Faktisk er der så stor forskel i kommunernes effektivitet, at de samlet set kunne spare 21,7 milliarder, hvis de alle var drevet ligeså effektivt, som den mest effektive kommune, det viser en analyse Cepos har lavet.

Den enorme besparelse defineres som penge, der kunne spares, hvis hver enkelt kommune var lige så god til at begrænse dens omkostninger, som den mest effektive kommune. Der er store sociale forskelle på kommuner – nogle har mange gamle og kontanthjælpsmodtagere, mens andre har lav arbejdsløshed og mange veluddannede. Men det er der alt sammen taget højde for i opgørelsen.

Ifølge Kommunernes Landsforening havde kommunerne et samlet servicebudget på 245 millioner i 2012. Dermed udgør den potentielle besparelse tæt på 10 procent af serviceudgifterne.

Berlingske Kommuneindeks viser, at Læsø er den kommune, der formår at levere mest service for skattekronerne. For Læsø, Samsø og Ærø gælder dog, at færgedriften er regnet med i serviceudgifterne, hvilket udgør i omegnen af 12-14 procent af servicebudgettet. Ser man derfor bort fra disse ø-kommuner, er det velhaverkommunen, Gentofte, der er landets mest effektive, mens nabokommunerne Hørsholm og Allerød halser lige efter.

Mens Gentofte er landets mest effektive servicekommune, ligger den langt fra i toppen, når det kommer til det faktiske kommunale serviceniveau – hvor man altså udelukkende ser på den service, kommunen tilbyde og dermed ikke tager højde for, hvor meget det koster. Faktisk er der kun syv kommuner i landet, der leverer et lavere serviceniveau, end Gentofte. I den anden ende af skalaen ligger Langeland, der tilbyder indbyggerne landets højeste serviceniveau, når vi ikke regner de ikke-landfaste ø-kommuner med.

SE BERLINGSKES KOMMUNEINDEKS HER.